'Israëlische soldaten mishandelen 11-jarige mentaal gehandicapte Palestijn' (video)

22/10/14 om 12:31 - Bijgewerkt om 13:47

Twee Israëlische soldaten worden ervan beschuldigd een mentaal gehandicapte Palestijnse jongen van 11 jaar te hebben mishandeld. De jongen was opgepakt omdat hij stenen zou gegooid hebben en werd geboeid, geblinddoekt en een tijdlang vastgehouden in een jeep.

'Israëlische soldaten mishandelen 11-jarige mentaal gehandicapte Palestijn' (video)

'Israëlische soldaten mishandelen mentaal gehandicapte Palestijn (11)' © B'Tselem

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem plaatste beelden van het voorval op het internet. Volgens B'Tselem speelden de feiten zich afgelopen zondag af in Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever, dichtbij de Israëlische nederzetting Kiryat Arba.

Op de beelden is te zien hoe de jongen, die volgens B'Tselem niet kan spreken, wordt opgepakt door twee soldaten toen Palestijnse kinderen stenen aan het gooien waren naar Israëlische legervoertuigen die passeerden. De militairen deden de jongen handboeien aan, blinddoekten hem en sloten hem een vijftiental minuten op in hun jeep, hoewel Palestijnse ooggetuigen hen toeschreeuwden dat de jongen mentaal gehandicapt is. Pas nadat de vader van de jongen was aangekomen om de soldaten te overtuigen, lieten ze hem weer vrij.

Uit de beelden moet ook blijken dat inwoners van de nederzetting Kiryat Arba vanop een afstand de soldaten toejuichten. Bekijk de video:

Het Israëlische leger (IDF) zei in een reactie volgens Times of Israël dat de soldaten twee verdachten betrapten terwijl die stenen gooiden en dat een van hen op borg was vrijgelaten uit de gevangenis. De andere is de jongen in het filmpje. Het IDF belooft de zaak te zullen onderzoeken.

Hebron / Kiryat Arba

Lees meer over:

Onze partners