Israël wil nog meer Amerikaanse militaire hulp

09/11/15 om 20:06 - Bijgewerkt om 20:05

Voor het eerst sinds de ondertekening van het nucleaire akkoord met Iran heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontvangen.

Israël wil nog meer Amerikaanse militaire hulp

Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Amerikaanse president Barack Obama © Reuters

Netanyahu, op 27 september 2012 voor de VN met een alarmerende boodschap over Iran

Netanyahu, op 27 september 2012 voor de VN met een alarmerende boodschap over Iran © REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben voor het eerst sinds de ondertekeningen van het nucleaire akkoord met Iran, gesproken. De Likoed-leider is de grootste tegenstander van dat akkoord, dat volgens hem een 'existentiële dreiging' voor Israël betekent.

Om die dreiging te visualiseren, maakte 'Bibi' er op een speech voor de VN-Assemblee vorig jaar zelfs (letterlijk) een tekeninkje bij. Nu het akkoord echter definitief is, wil de joodse staat nog meer militaire hulp van de VS. Verlenging van de jaarlijkse militaire VS-steun ten bedrage van drie miljard dollar stond dan ook vooraan op de gesprekslijst. Zonder verlenging eindigt dat steunpakket in 2017.

Hezbollah

De VS-hulp voor Israël is niet alleen belangrijk voor Israël, maar 'ook voor de veiligheid van de VS', zei Obama, zonder daar verder op in te gaan.

De samenwerking heeft onder andere tot doel, te ageren tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) - al heeft die nog geen enkele terreurdaad in of tegen Israël uitgevoerd - en de sjiitische Libanese beweging Hezbollah, die Israël flink dwars zat bij de vooralsnog laatste Israëlische inval in Zuid-Libanon in 2006, af te remmen.

Voorts sprak Netanyahu zich nogmaals uit als voorstander van de 'tweestatenoplossing' (met de Palestijnen), heeft de Likoed-leider de 'hoop op vrede' nog niet opgegeven en veroordeelde Obama 'het Palestijnse geweld'. (Belga/AVE)

Onze partners