Israël en Turkije blijven ruziemaken

05/09/11 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:45

De reeks incidenten tussen Israël en Turkije dijt uit: deze keer zorgen 40 vastgehouden Israëli's op de luchthaven van Istanboel voor spanning.

De relaties tussen Israël en Turkije waren lange tijd een stuk beter dan die tussen Israël en andere moslimlanden. Maar sinds de dodelijke raid van de Israëlische marine op de vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook op 31 mei 2010, waarbij negen Turken omkwamen, staan de beide naties op gespannen voet met elkaar. Het nog niet gepubliceerde VN-rapport over dat incident, waarin volgens The New York Times gesproken wordt over een "excessief optreden", deed recent de spanningen weer hoog oplaaien. Het conflict escaleerde eind vorige week toen Turkije vrijdag de Israëlische ambassadeur uitwees en de militaire samenwerkingsakkoorden opschortte. Als klap op de vuurpijl gaat Turkije Israël voor het Internationaal Gerechtshof dagen.

De laatste spanningen zijn er omdat volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een 40-tal Israëlische passagiers bij hun aankomst in Istanboel vastgehouden werden. De woordvoerder van het ministerie, Jigal Palmor, zei dat de passagiers zonder verklaring naar een lokaal werden gebracht, waar hun paspoorten afgenomen werden. Ongeveer anderhalf uur later kregen ze die terug en mochten ze vertrekken.

Eerder beklaagden Turkse toeristen zich over de manier waarop ze bij hun afreis op de luchthaven van Tel Aviv behandeld werden. Bij hun vertrek na een bezoek aan Jeruzalem om het einde van de ramadan te vieren, ondervroeg de Israëlische politie lange tijd de Turken en doorzocht ze hun bagage meermaals, zo meldt het Turkse nieuwsagentschap Anadolu maandag.

Turkse toeristen moesten zich uitkleden

De Turkse toeristen verklaarden: "Vervolgens werden we onderzocht. We moesten ons volledig uitkleden. De vrouwen werden in een aparte ruimte onderzocht. Enkel de Turkse toeristen werden zo vijandig behandeld."

Tijdens de terugvlucht, die vertraagd was vanwege de lange ondervragingen, moest het toestel in Antalya een noodlanding maken, omdat een passagier gezondheidsproblemen had na de ondervragingen en onderzoeken.

Israël naar het Internationaal Gerechtshof

Turkije heeft vandaag ook aangekondigd dat het Israël voor de rechter zal slepen. De grootmacht in die regio zal een klacht indienen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om de Israëlische blokkade aan te vechten. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu noemt het rapport van de VN over het incident met het hulpkonvooi "niet bindend". Hij wil nu het conflict laten beslechten door het ICJ dat volgens hem "wel bindend" is. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners