'Islamistische rebellen veroveren Syrische provincie Idlib'

29/05/15 om 02:34 - Bijgewerkt om 02:34

Een coalitie van islamistische rebellen, waaronder het Al-Nusra front dat gelinkt wordt aan Al-Qaeda, heeft de controle verworven over de laatste resten van de Syrische provincie Idlib, die nog in handen waren van het regime van president Assad.

'Islamistische rebellen veroveren Syrische provincie Idlib'

Leden van Al-Nusra in Idlib © REUTERS

Dat zegt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dat vanuit het buitenland, maar op basis van talloze bronnen in Syrië, over het land bericht.

Het Syrische leger ontkent dat de gevechten al beslecht zijn.

Volgens het Observatorium is onder meer de stad Ariha, in het zuiden van Idlib, in handen van de rebellen gekomen, naast de steden Kafyre en Al Foua en de militaire luchthaven Abu Al-Dahour. De twee laatste steden worden bewoond door sjiïeten, die een minderheid vormen in Syrië. De rebellen zijn soennitisch.

Latakia

De terreinwinst van de Syrische rebellen komt er na hevige gevechten met het Syrische leger en zijn coalitiegenoten, waaronder het Libanese (sjiitsche) Hezbollah.

De rebellen bevinden zich volgens het Observatorium bij de Turkse grens. Hun offensief in de regio werd op 28 maart gestart. In april slaagden ze er al in de strategisch belangrijke stad Jisr al-Shughur te veroveren, net als de militaire basissen in het gebied. Vorige week konden ze het hospitaal veroveren waar heel wat regeringssoldaten zich schuil hielden.

De Syrische rebellen zeggen dat ze hun offensief zullen voortzetten tot ze de belangrijke havenstad Latakia veroverd hebben.

In Latakia vormen alawieten, een sjiitische afsplitsing, een nipte meerderheid. President Assad is zelf alawiet.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners