ISIS bezet chemisch wapendepot in Irak

Een ISIS-strijder zwaait met de zwarte vlag van de terreurgroep in Mosoel (Irak). © REUTERS

Soennitische rebellen van de terreurbeweging ISIS hebben de controle verworven over een in onbruik geraakte chemische wapenfabriek. Dat hebben Iraakse autoriteiten bevestigd.

Irak heeft de controle over een vroeger chemisch wapendepot verloren aan ‘gewapende terroristische groepen’. In een brief aan de Verenigde Naties liet het land weten zijn internationale verplichtingen om de chemische wapens te vernietigen, niet te kunnen nakomen.

In de brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon deelde de Iraakse VN-ambassadeur Mohamed Ali Alhakim mee dat het Muthanna-depot 11 juni door rebellen werd ingenomen nadat die soldaten ontwapend hadden die de site bewaakten. De man meldde dat restanten van een vroeger chemisch wapenprogramma er in twee bunkers bewaard worden.

Sarin- en mosterdgas

Het Muthanna-complex, dat zich ongeveer 70 km ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad bevindt, zou ongeveer 2.500 raketten met zenuwgassen zoals sarin- en mosterdgas bevatten.

‘Medewerkers merkten dinsdag 12 juni 2014 via het surveillancesysteem op dat uitrusting en apparatuur door de rebellen werden buitgemaakt, voordat de terroristen de camera’s uitschakelden’, schreef Alhakim 30 juni in de brief aan de VN.

‘De overheid van Irak vraagt de lidstaten van de Verenigde Naties te begrijpen dat het land gezien de verslechterde veiligheidssituatie de verplichtingen om de chemische wapens te vernietigen, niet kan nakomen’, aldus de ambassadeur.

Alhakim liet verstaan dat Irak de taken zal hervatten zodra de veiligheidssituatie verbeterd is en het land weer controle krijgt over het depot.

Onbruikbaar

Volgens de VN en de Verenigde Staten is er geen reden tot paniek. De wapens zouden in onbruik zijn geraakt en de rebellen zouden er geen bruikbare chemische wapens kunnen uithalen.

De woordvoerder van de Amerikaanse Defensie, John Kirby, stelde kort na de bezetting van het depot dat ‘het bewaarde materiaal vrij oud is’ en dat het ‘onwaarschijnlijk is dat het door iemand of tegen iemand gebruikt kan worden.’

‘We zien de site en de bezetting ervan door ISIS momenteel niet als het grootste probleem’, citeert persagentschap Reuters de man. ‘Zelfs als de rebellen aan het materiaal zouden geraken, denk ik eerlijk gezegd dat ze veeleer zichzelf in gevaar brengen dan iemand anders.’

Meer dan 2000 doden

De soennitische moslimgroep die bekend staat als de Islamitische Staat rukt op in het Midden-Oosten en heeft recent grote delen van Syrië en Irak ingenomen. De beweging, een uitloper van al-Qaida, noemde zichzelf tot voor kort de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS).

Volgens de VN kwamen minstens 2.417 Irakezen, waaronder 1.531 burgers, om bij ‘gewelddadige en terroristische acties’ in juni. Meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content