IS wil 4 miljoen vrouwen in Irak besnijden

24/07/14 om 18:07 - Bijgewerkt om 18:09

De jihadisten van IS (Islamitische Staat), het vroegere ISIL, hebben geëist dat alle vrouwen tussen de 11 en de 46 jaar in Irak besneden worden. Dat hebben de Verenigde Naties gemeld.

IS wil 4 miljoen vrouwen in Irak besnijden

© Reuters

De extremistische militanten van IS (Islamitische Staat), tot voor kort nog bekend als ISIL, eisen dat alle vrouwen tussen 11 en 46 jaar oud in Irak zich laten besnijden. Het nieuws over de 'verplichte' vrouwelijke genitale verminking (VGV) werd door de Verenigde Naties gemeld.

'We werden net geïnformeerd over de fatwa van de IS', zei de VN-vertegenwoordiger in Irak, Jacqueline Badcock, tijdens een videoconferentie in Genève. Badcock liet verstaan geen exacte cijfers te hebben over het aantal getroffen vrouwen. Volgens bevolkingscijfers van de VN zouden 'vier miljoen meisjes en vrouwen getroffen kunnen worden door de nieuwe fatwa.'

Vrouwelijke genitale verminking kwam tot op heden zelden voor in Irak en trof slechts 'enkele geïsoleerde regio's'.

De verantwoordelijke van de VN liet voorts nog weten dat 'slechts een twintigtal christelijke families zijn overgebleven in de stad Mosul' die ondersteund worden door ong's als Caritas. Enkele van die gezinnen hebben zich tot de islam bekeerd, de anderen verkozen het om een boete te betalen die hen werd opgelegd door de IS. (Belga/WB)

Onze partners