'IS-leden worden in vluchtelingenboten Europa binnengesmokkeld'

17/05/15 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:58

Bron: Knack

'Noord-Afrikaanse mensensmokkelaars verstoppen IS-leden in vluchtelingenboten om ze Europa binnen te smokkelen', dat zegt de Libische overheidsadviseur Abdul Basit Haroen.

'IS-leden worden in vluchtelingenboten Europa binnengesmokkeld'

Bootvluchtelingen © Reuters

Abdul Basit Haroen waarschuwde in het BBC nieuws voor IS-militanten die zich verstoppen in vluchtelingenboten richting Europa.

Verschillende Egyptische en Italiaans functionarissen hebben vroeger al gewaarschuwd voor IS-leden die via smokkelroutes voet aan wal willen zetten in Europa. Volgens verschillende experten is het moeilijk om dergelijke aanklachten te bewijzen.

Haroen baseert zijn waarschuwingen op gesprekken met Noord-Afrikaanse smokkelaars die in opdracht werken van IS. "In ruil voor de samenwerking moeten zij 50 procent van hun inkomsten afgeven, en mogen zij hun operaties voortzetten", zegt de overheidsadviseur.

"Meer controle Middellandse Zee"

Daarnaast waarschuwde Haroen voor jihadistische aanslagen in Europa, die volgens hem niet meer lang op zich zullen laten wachten als de migratieroutes via de Middellandse Zee niet strenger gecontroleerd worden. Een bezorgdheid die hij deelt met de Egyptische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk.

Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap waarschuwde eerder dit jaar al voor de mogelijkheid dat terroristen via smokkelroutes Europa proberen binnengeraken.Ook Italië uit bezorgdheden over terroristen die zich verstoppen in vluchtelingenboten.

Experten zeggen dat we die waarschuwingen met een korrel zout moeten nemen. "Egypte en Italië hebben belang bij het beïnvloeden van de internationale aanpak van de crisis in Libië", klinkt het.

"Vooral Egypte legt de nadruk op het gevaar van de Islamitische Staat in Libië omdat het wanhopig op zoek is naar een goedkeuring voor een internationale interventie in het land", zegt Alison Pargeter, een analist bij de Britse denktank, Royal United Services Institute.

Onze partners