IS lanceert Russisch propagandakanaal

14/07/15 om 15:37 - Bijgewerkt om 16:36

De terreurgroep IS verspreidt haar propaganda sinds kort ook in het Russisch. 'Een teken dat de terreurgroep meer en meer aan macht wint in de voormalige Sovjetlanden.'

IS lanceert Russisch propagandakanaal

ISIS © Reuters

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) breidt haar propagandakanalen uit naar Rusland. Na een Arabische, Koerdische, Engelse en Franse tak heeft IS nu ook een Russische tak opgezet, schrijft de Britse krant The Guardian. 'Een teken dat de terreurgroep meer en meer aan macht wint in de voormalige Sovjetlanden.'

De komst van een Russisch kanaal is niet verrassend. Volgens de Russische minister voor Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vechten op dit moment zo'n 2.000 Russische strijders in Syrië of Irak. Experts wijzen erop dat dit aantal kan oplopen tot 5.000 Russen.

'Broeders van het kalifaat'

Zij kunnen vanaf nu eenvoudig communiceren (met het thuisfront via het Russische kanaal Furat Media) dat voorzien is van Facebook, Twitter en Tumblr-accounts. De naam Furat is de Arabische vertaling voor de rivier Eufraat. Het logo toont dan ook twee witte golven die verwijzen naar de rivier.

Furat's grootste doel is om nieuwe (Russisch sprekende) militanten aan te trekken. Daarnaast wil het propagandakanaal bruggen slaan tussen de militanten in Syrië en Irak en in de Noordelijke Kaukasus. 'Broeders van het kalifaat', luidt het onderschrift van een recent geposte foto op Facebook. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners