IS executeerde bijna 1.400 burgers sinds kalifaat

29/04/15 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft bijna 1.400 burgers geëxecuteerd sinds het vorig jaar een kalifaat instelde in die regio's die het veroverde. Ook kinderen en vrouwen behoren tot de onthoofde, gestenigde of doodgeschoten slachtoffers.

IS executeerde bijna 1.400 burgers sinds kalifaat

© reuters

Uit een rapport van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten blijkt dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 1.362 burgers heeft geëxecuteerd sinds het in juni 2014 een kalifaat uitriep. Onder de slachtoffers zouden ook negen kinderen en negentien vrouwen zijn.

'Blijven VN-Veiligheidsraad oproepen tot actie'

Het observatorium rapporteert over executies in de provincies Deir ez-Zor, IS-hoofdstad Raqqa, Hasakah, Aleppo, Homs en Hama. In totaal gaat het om 2.154 executies door onthoofding, steniging en doodschieten met ook meer dan honderd IS-militanten die de groep trachtten te ontvluchten of beschuldigd werden van spionage. Dat bericht de International Business Times.

'We blijven de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties oproepen tot dringende actie om de aanhoudende moorden op de zonen van het Syrische volk te stoppen', stelde het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde observatorium in een statement. 'Dat ondanks de doofheid van bepaalde leden voor de pijnkreten van het Syrische volk.'

'Aantal waarschijnlijk groter'

De mensenrechtenorganisatie is afhankelijk van lokale bronnen voor informatie en wees erop, dat de cijfers meerdere onthoofde buitenlandse journalisten, de levend verbrande Jordaanse piloot en tientallen geëxecuteerde Peshmerga niet omvatten. Dat houdt in, zo besluit Rami Abdulrahman van het Syrisch Observatorium op International Business Times, dat het eigenlijke aantal hoger ligt. (WB)

Lees meer over:

Onze partners