'IS bindt 3 mannen aan kruis voor wangedrag tegenover moslima's'

27/08/15 om 23:45 - Bijgewerkt op 28/08/15 om 00:48

In de oostelijke Syrische stad Mayadine hebben militanten van Islamitische Staat drie mannen aan kruisen vastgebonden als deel van een straf wegens wangedrag tegen moslimvrouwen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

'IS bindt 3 mannen aan kruis voor wangedrag tegenover moslima's'

Jezidi-vluchtelingen © REUTERS

Dat Observatorium is een in Groot-Brittannië gevestigde ngo, die bericht op basis van lokale informanten en die in de loop van de voorbije jaren een belangrijke bron van informatie over Syrië werd.

Een communiqué van het Observatorium stelt het als volgt: "Islamitische Staat heeft op het Jourdaq-plein in Mayadine drie burgers in een kooi aan de armen aan kruisen opgehangen". Mayadine ligt in de provincie Deir Ezzor.

Om de nekken van de mannen werd volgens de ngo een karton gehangen met als opschrift hun strafmaat. "70 zweepslagen, 10 dagen opsluiting, gedurende een hele dag vernedering in een kooi voor wangedrag tegenover moslimvrouwen".

Executies

Het is volgens het Observatorium de eerste keer dat dit soort straf werd toegekend voor deze beschuldigingen. Gelijkaardige straffen werden eerder uitgevoerd voor "inbreuken op de ramadan".

Wat de mannen precies ten laste wordt gelegd, is niet duidelijk.

De Verenigde Naties hebben Islamitische Staat beschuldigd van misdaden tegen de mensheid, waarbij massa-executies, steniging, massaal seksueel geweld tegen vrouwen en slavernij voor jezidi's, een religieuze minderheid.

Volgens het Observatorium heeft IS de afgelopen 12 maanden in Syrië meer dan 3.000 mensen terechtgesteld, van wie minstens 1.800 burgers, en 74 kinderen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners