Is Al-Qaeda in Syrië voortaan 'gematigd' voor de VS?

05/03/15 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:36

Na het uiteenvallen van de Harakat Hazm-beweging, een van de laatste door de VS gesteunde 'gematigde' rebellengroepen in Syrië, is Washington op zoek naar nieuwe 'gematigde' afnemers van wapens om het op te nemen tegen de regering-Assad en de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). En dan komt mogelijk Al-Qaeda in beeld.

Is Al-Qaeda in Syrië voortaan 'gematigd' voor de VS?

Al-Nusrastrijders in Syrië © Reuters

In een interview op de website van de denktank Council on Foreign Relations zegt de directeur van de Nationale Inlichtingendienst James Clapper opvallend: 'Wat Syrië betreft, is 'gematigd' dezer dagen iedereen die niet aan Islamitische Staat gelinkt is.'

Al-Qaeda

Wie onder andere niet met IS is gelieerd, is de terreurgroep Jabhat al-Nosra, die heeft immers banden met Al-Qaeda. Dat Al-Nusra Front beschikt al over uitgebreid wapentuig, onder meer Amerikaanse wapens buitgemaakt op Harakat Hazm.

Washington en Ankara willen echter absoluut 'gematigden' opleiden en bewapenen. Clapper zelf plaatste bij het woord gematigd de kanttekening 'whatever that means' - wat dat ook mag betekenen.

Qatar

Het enige obstakel om zulke groepen te bewapenen is de internationale wetgeving, maar daar heeft het Al-Nusra Front mogelijk al iets op gevonden.

Volgens bronnen van persagentschap Reuters wil Al-Nusra op aansporen van Qatar zijn banden met Al-Qaeda doorknippen en een nieuwe entiteit vormen, om zo aan de nodige 'sponsoring' te geraken. (Belga/KVDA)

Onze partners