Iran: nucleair overleg eindigt in spanning

Van links naar rechts de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Jawad Zarif, EU-gezant Catherine Ashton, Yussef bin Alawi, minister van Buitenlandse Zaken van Oman, en John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. © Reuters

Gesprekken in Oman tussen Iran, de VS en de EU, ter voorbereiding van het slotoverleg over nucleaire installaties in Iran dat later deze maand in Wenen moet plaats hebben, hebben niets opgeleverd. Vanop afstand hebben de Israëlische premier Netanyahu en de Iraanse geestelijke leider Khamenei de zaken niet vergemakkelijkt.

“We kunnen niet duidelijk zeggen of we nu voor- of achteruitgang hebben geboekt”, zei de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi na de tweedaagse top in Oman.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, noemde de onderhandelingen “stroef, direct en ernstig”. De deelnemers, VS-buitenlandminister John Kerry, EU-onderhandelaar Cahterine Ashton en Iraans buitenlandminister Mohammed Jawad Zarif, zouden niet dichter bij een oplossing gekomen zijn , waarbij enerzijds de Iraanse plannen voor uraniumverrijking staan, en anderzijds de economische sancties tegen Iran.

Eindspel

Op 18 november komen alle partijen, met ook vertegenwoordigers van China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, in Wenen bijeen voor een finale ontmoeting. Voor 24 november willen ze een oplossing hebben voor het al bijna twaalf jaar durende conflict.

Het Westen wil verhinderen dat Teheran zijn burgerlijk nucleair programma misbruikt om in het geheim kernwapens te ontwikkelen. Iran wil dat de verlammende sancties worden opgeheven en dat het zijn burgerlijk nucleair programma kan voortzetten. Teheran heeft altijd ontkend dat het kernwapens ontwikkelt.

“Vernietiging”

Terwijl de onderhandelaars in Oman bijeenzaten, droegen Ali Khamenei, de geestelijke leider van Iran, en Benjamin Netanyahu, premier van Israël, vanop afstand hun woede aan de onderhandelingen toe.

Voor Khamenei, in een serie Tweets, moet Israël vernietigd worden, zij het liefst zonder de bewoners te vernietigen. Hij pleit volgens CNN voor een referendum dat over de toekomst van het gebied moet beslissen waarvan de joodse migranten als nieuwkomers uitgesloten zouden worden. In afwachting is “gewapend verzet de remedie”. Hij vindt dat de Westelijke Jordaanoever zich naar het model van Gaza moet bewapenen.

Netanyahu van zijn kant riep de vergaderende naties op om het “terroristische Iran geen nucleaire capaciteit te gunnen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content