Iran hangt veroordeelde vrouw op ondanks internationaal protest

25/10/14 om 09:51 - Bijgewerkt om 11:24

Ondanks internationaal protest heeft Iran een vrouw van 26 geëxecuteerd. Ze was veroordeeld voor de moord op een man, van wie ze beweerde dat hij haar probeerde te verkrachten.

Iran hangt veroordeelde vrouw op ondanks internationaal protest

Reyhaneh Jabbari © Facebook

Reyhaneh Jabbari is vanochtend vroeg opgehangen in de gevangenis van Teheran, meldt het Iraanse nieuwsagentschap IRNA. Het bericht is door Jabbari's moeder, die haar dochter vrijdag nog een uur heeft kunnen spreken, aan de Britse omroep BBC bevestigd.

Daarmee negeert Iran een internationale oproep om de executie op zijn minst uit te stellen. Vorige maand werd via Facebook en Twitter een campagne opgezet. Op de Facebookpagina van de campagne staat nu het bericht 'Rest in peace' - 'rust in vrede'.

Veroordeeld

De 26-jarige vrouw was in 2007 gearresteerd. De man die ze neerstak, een voormalige medewerker van de regering, zou geprobeerd hebben haar te verkrachten. In 2009 werd ze ter dood veroordeeld, volgens Amnesty International na een zeer gebrekkig onderzoek en na bekentenissen onder dwang. De rechter oordeelde dat haar beweringen over zelfverdediging onvoldoende bewezen werden.

Lees meer over:

Onze partners