Iran gaat met John Kerry praten over kernwapens

24/09/13 om 03:17 - Bijgewerkt om 03:17

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, gaat zijn Amerikaanse collega John Kerryontmoeten. Het is voor het eerst sinds 30 jaar dat beide landen op dat niveau communiceren.

Iran gaat met John Kerry praten over kernwapens

Iran © Reuters

De ontmoeting heeft later deze week plaats in de marge van de jaarlijkse algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Kerry zal daar aanwezig zijn bij een gesprek tussen Zarif en zes andere wereldleiders.

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani heeft al laten verstaan dat hij de gesprekken rond het nucleaire programma van zijn land opnieuw wil heropstarten "zonder voorwaarden". Iran wordt ervan verdacht kernwapens te produceren, maar het land ontkent dat.

Ontmoeting Obama-Rohani?

Iran gaat deze week in New York over de kwestie praten met de leden van de VN-Veiligheidsraad en met Duitsland. Volgens het Iraanse persbureau vindt de ontmoeting tussen Zarif en Kerry donderdag plaats. In oktober heeft Zarif nog een bilateraal onderhoud met EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton in Genève, zo is maandag afgesproken.

Diplomaten menen dat het niet uitgesloten is dat deze week ook Amerikaans president Barack Obama een ontmoeting zou hebben met zijn Iraanse ambtsgenoot. De VS hebben nog steeds sancties lopen tegen Iran. Sinds de Iraanse revolutie in 1979 zijn de relaties ernstig verstoord. De laatste jaren zijn de sancties gevoelig verstrengd omwille van het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft de economie van Iran behoorlijk beschadigd. (Belga/TV)

Onze partners