Iran draagt verrijkt uranium over aan Rusland

28/12/15 om 22:09 - Bijgewerkt om 22:08

Iran heeft de overdracht van de voorraad verrijkt uranium aan Rusland volbracht. Dit past binnen het nucleair akkoord dat Iran dit jaar met de internationale grootmachten sloot.

Iran draagt verrijkt uranium over aan Rusland

De president van Iran, Hassan Rouhani © Reuters

In juni van dit jaar vond de zogenoemde "5+1"-groep (China, VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) een akkoord met Iran over de verrijking van uranium in de islamitische republiek. Dat akkoord voorziet onder andere dat Iran zijn capaciteit en voorraad voor verrijkt uranium inkrimpt en strenge internationale controles toelaat, wat ervoor moet zorgen dat de opwekking van uranium voor de burgerdoeleinden niet gehanteerd kan worden voor nucleaire wapens.

Sancties

Negen ton verrijkt uranium werd nu verscheept naar Rusland. Iran krijgt 137 ton van de zogenoemde "Yellow Cake" - geconcentreerd uranium - in de plaats. Als alles volgens plan verloopt, kan het internationaal atoomagentschap (IAEA) begin januari bevestigen dat Iran alle stappen ondernomen heeft om zijn nucleair programma in te perken. Na die bevestiging laten de EU en de VS een groot deel van hun sancties tegen Iran vallen.

(Belga/RR)

Onze partners