Iraanse president Rohani: 'Vrijheid en islam zijn niet tegenstrijdig'

04/05/15 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:16

De Iraanse president Hassan Rohanni pleit voor meer vrijheid voor jongeren. 'Zeker in dit internettijdperk kan je jongeren toch moeilijk opsluiten.'

Iraanse president Rohani: 'Vrijheid en islam zijn niet tegenstrijdig'

Hassan Rohani © Belga Image

De Iraanse president Hassan Rohani heeft meer vrijheid voor de jeugd in Iran gevorderd. 'De jongeren enkel beperkingen opleggen, is niet echt grote kunst', zei Rohani in een ontmoeting met een groep leerkrachten.

'Je kan jongeren toch niet opsluiten, zeker niet in dit internettijdperk, om hun nationale en religieuze nationaliteit te vrijwaren. De instelling, dat vrijheid en islam tegenstrijdig zijn, is verkeerd. Vrijheid is 'geen Westers fenomeen', aldus nog de president.

Kledingvoorschriften van vrouw

Rohani heeft zich wegens zijn voortdurende eisen naar meer vrijheid, bijzonder op het internet, enorme kritiek van de conservatieven en de religieuze hardliners op de nek gehaald. Onlangs nog zorgde hij met kritiek op de religieuze politie, die bevoegd is voor de kledingvoorschriften van de vrouw, weer voor commotie.

'De politie moet er niet zijn voor de naleving van de islam, maar om voor de openbare orde te zorgen', had Rohani gezegd. Deze zedenpolitie probeert al decennia tevergeefs de islamitische kledingvoorschriften -sluier en lange mantel voor vrouwen om haren en lichaamsvormen te verbergen- in het straatbeeld door te voeren. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners