'Inentingen tegen polio zijn samenzwering van het Westen'

26/11/14 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Minstens vier inenters tegen polio zijn in Pakistan vermoord door opstandelingen. Radicale islamisten zoals de taliban geloven dat de inentingen deel uitmaken van een samenzwering van het Westen om moslims onvruchtbaar te maken.

'Inentingen tegen polio zijn samenzwering van het Westen'

Een man rouwt om zijn broer die werd doodgeschoten tijdens een inentingscampagne tegen polio. © Reuters

Opstandelingen hebben in de Zuidwest-Pakistaanse provincie Baloechistan minstens vier leden vermoord van een medische ploeg, die vaccins tegen polio toedienden. De aanval deed zich voor in de omgeving van de provinciehoofdstad Quetta. Drie van de slachtoffers zijn vrouwen, een andere vrouw liep verwondingen op.

Twee weken geleden was het provinciebestuur een campagne gestart, waarbij meer dan 300.000 kinderen tegen het virus ingeënt zouden worden. De provincie heeft de operatie nu tijdelijk opgeschort. Niemand heeft voorlopig de aanslag opgeëist.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de herhaaldelijke aanvallen op inentingsteams tegen polio scherp veroordeeld. Radicale islamisten zoals de taliban geloven dat de inentingen deel uitmaken van een samenzwering van het Westen om moslims onvruchtbaar te maken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn dit jaar wereldwijd 291 mensen met het virus besmet geraakt, van wie 246 in Pakistan. Kinderverlamming is in de meeste landen van de wereld uitgeroeid. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners