India ontwerpt vrouwengeweer om verkrachtingen te voorkomen

17/01/14 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

India heeft een handwapen specifiek voor vrouwen gelanceerd om verkrachtingen te voorkomen. Maar critici waarschuwen dat gewapende vrouwen het probleem van seksueel geweld niet zullen oplossen.

India ontwerpt vrouwengeweer om verkrachtingen te voorkomen

De 37-jarige Nalini Bharatwaj draagt continue een revolver bij zich. 'Zo kan ik me tenminste verdedigen wanneer iemand me aanvalt of probeert te verkrachten. © Reuters

Een geweer van slechts 500 gram dat perfect in een handtas past. Zo wordt het Indische wapen 'Nirhbeek' omschreven. Het wapen werd vernoemd naar de studente Nirbhaya, zij werd in december 2012 het slachtoffer werd van een groepsverkrachting. 'Nirhbeek' is bovendien Hindi voor 'onbevreesd'.

"Wanneer een slachtoffer een wapen kan tevoorschijn toveren, schrikken de daders meestal erg en zo verkleint de kans op een misdaad", zegt Arun Kumar van de Indiaanse politie in de krant Times of India.

Elegant

"Het is een erg handig te bedienen wapen en raakt zijn doel tot op vijftien meter. Bovendien is het elegant, zodat het in een vrouwenhandtas past", vertelt Hameed van de wapenfabriek aan de Briste omroep BBC.

Maar niet iedereen is voorstander van een gewelddadige oplossing. "Er is niets wat deze daders niet kunnen doen tegen een vrouw met een wapen dan tegen een vrouw zonder wapen", zegt dokter Shalinie Seth.

Ultieme vernedering

In India is het aantal verkrachtingen tussen 1990 en 2008 meer dan verdubbeld. Zelden dienen slachtoffers nadien een klacht in. Want in India is verkrachting onlosmakelijk verbonden met schaamte en de ultieme vernedering.

De laatste jaren vinden er geregeld betogingen plaats georganiseerd door vrouwen, die een einde eisen aan de 'vrouwenhaat'. Maar volgens activisten verandert er te weinig in de houding ten opzichte van seksueel geweld en blijven aanvallen op vrouwen, ook buitenlandse, onverminderd plaatsvinden. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners