‘IMF verantwoordelijk voor snelle verspreiding ebolacrisis’

Gezondheidswerkers begraven ebolaslachtoffers in Freetown © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) wordt ervan beschuldigd de ebolacrisis in de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia in de hand te hebben gewerkt door een te grote druk uit te oefenen op de regeringen om hun investeringen in gezondheidszorg te reduceren.

‘De overheden in Guinee, Sierra Leone en Liberia werden door het IMF zo hard gepusht om hun investeringen in gezondheidszorg te reduceren dat de reeds fragiele structuren, alleen maar meer verzwakten’, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. ‘Dit verklaart mede waarom het ebolavirus zich zo snel kon verspreiden en duizenden dodelijke slachtoffers maakte in West-Afrika’, aldus socioloog en hoofdauteur van de studie Alexander Kentikelenis.

‘De voorwaarden die gekoppeld werden aan de leningen die het IMF uitreikten tussen 1990 en 2014 waren veel te streng, zeker wat betreft de ontwikkeling van de gezondheidszorg’, klinkt het.

Schulden kwijtschelden

Het IMF ontkent dit ten stelligste. ‘Dit is helemaal niet waar’, reageerde een vertegenwoordiger van het Monetaire Fonds aan The Independent. ‘Sinds 2009 kennen de leningen van het IMF aan lage-inkomenslanden een interest van nul procent. Zo kan er wél eenvoudig worden geïnvesteerd in gezondheidszorg en onderwijs.’

In september keurde het IMF 130 miljoen dollar aan steun goed voor de drie landen om de impact van de ebola-epidemie te helpen incasseren. En ook het idee om de schulden aan de ebola-landen kwijt te schelden circuleert. Het was de Verenigde Staten, de grootste IMF-sponsor, die het idee lanceerde om de economie van de streek zo opnieuw op de rails te krijgen en de overheden meer middelen te geven om ebola te bestrijden.

Kritiek Griekenland

Het is niet de eerste maal dat het IMF onder vuur komt te liggen. Zo gaf de organisatie zelf toe onderschat te hebben hoeveel schade de bezuinigingen die aan Griekenland werden geëist in ruil voor noodsteun, de Griekse economie heeft berokkend.

Een ander veel aangehaald punt van kritiek is dat het IMF de middeninkomens- en hoge-inkomenslanden bevoordeelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content