IJsland scheldt 24.000 euro schulden per gezin kwijt

01/12/13 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

De regering in IJsland gaat de hypotheekschulden van de gezinnen verlichten na de bankencrisis in 2008. In totaal worden 150 miljard IJslandse kronen (ruim 900.000 euro) afgeschreven. Dat stemt overeen met ongeveer 24.000 euro per gezin.

IJsland scheldt 24.000 euro schulden per gezin kwijt

© reuters

Het bedrag van 150 miljard kronen komt maar liefst overeen met 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van IJsland. Met het gedeeltelijk kwijtschelden van schulden lost de regering van premier Sigmundur David Gunnlaugsson een verkiezingsbelofte in. De operatie werd maandenlang voorbereid.

De maatregel zou deels gefinancierd worden met hogere bankentaksen. De kwijtschelding wordt gespreid over vier jaar. Concreet zullen de schulden van gezinnen die een woonkrediet gelinkt aan inflatie hebben, fors verlicht worden. De meeste IJslanders hebben een dergelijke lening lopen, omdat de banken voor 2008 - toen de bankensector in elkaar klapte - enkel dat type leningen wilden verstrekken. Na de crisis daalde de IJslandse kroon sterk in waarde en koerste de inflatie fors hoger, met 37 procent op bijna drie jaar tijd.

Het gevolg was dat de IJslandse gezinnenhun schulden fors zagen oplopen. Via de schuldverlichting zouden de gezinnen meer ademruimte moeten krijgen om te consumeren, en zo de economie verder aan te zwengelen. Zo luidt althans de theorie. (Belga/BO)

Onze partners