Hugo Chávez is dood: Venezuela ontplooit leger

© EPA

Na de dood van president Hugo Chávez stevent Venezuela af op gespannen verkiezingen. Chávez, geliefd door velen, maar ook verfoeid in binnen- en buitenland, laat een verdeeld land achter.

Chávez was veertien jaar lang president van Venzuela. Het nieuws van zijn dood werd bekendgemaakt door vicepresident Nicolás Maduro.

Chávez vocht sinds juni 2011 tegen kanker. Hij werd daarvoor behandeld in Venezuela en Cuba. De laatste dagen deden geruchten de ronde dat zijn gezondheidstoestand fel achteruit was gegaan. Eerder op de dag werd bekend dat hij ernstige ademhalingsproblemen had.

In Venezuela zijn zeven dagen van nationale rouw afgekondigd. Het stoffelijke overschot van de president wordt vanaf woensdag opgebaard in de militaire academie van Caracas. De nationale uitvaart is voorzien voor vrijdag is voorzien. Op de begrafenis worden meerdere staatshoofden verwacht.

Gespannen sfeer

Volgens de Venezolaanse grondwet moeten er binnen de dertig dagen verkiezingen komen. Chávez zag Maduro als zijn opvolger. Die laatste zal het wellicht opnemen tegen Henrique Capriles Radonski, die het in de presidentsverkiezingen afgelopen najaar nog moest afleggen tegen Chávez.

De verkiezingen zullen in een gespannen sfeer verlopen. De Venezolaanse regering heeft alvast het leger en de politiediensten in het land ontplooid “om de vrede te waarborgen.” Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro aangekondigd. Hij is voorlopig staatshoofd ad-interim.

“Het hele nationale leger en de nationale politie worden op dit ogenblik ontplooid om ons volk te begeleiden en te beschermen en om de vrede te waarborgen”, zei Maduro in een verklaring die door alle media van het land werd verspreid en uitgezonden.

Verwarring

In Venezuela bestond al maanden de grootste onduidelijkheid over Chávez’ toestand. Tot op het laatste moment probeerde de regering de indruk te wekken dat de president zou terugkeren.

De Venezolaanse bevolking heeft ondertussen te lijden onder prijsstijgingen en tekorten aan basisgoederen.

Socialistische staat

Chávez was de eerste van een reeks linkse leiders die de laatste jaren aan de macht kwamen in Latijns-Amerika. In Venezuela was hij geliefd en gehaat. Met zijn beleid verzamelde hij de armen in zijn land achter zich. Even veel mensen moesten echter niet weten van zijn autoritaire stijl.

Venezuela is schatrijk aan olie. Chávez wilde van zijn land een socialistische staat maken en gebruikte de olie-inkomsten voor sociale voorzieningen voor de armen. Velen verwijten hem tegelijkertijd dat hij de Venezolaanse economie ten gronde richtte met zijn centralistische aanpak.

Gezworen vijand

Chávez was de leider van een groep landen in Latijns-Amerika die de invloed van de Verenigde Staten op hun continent gereduceerd willen zien. Met die houding en zijn militant linkse ideologie was hij een gezworen vijand van de VS.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf in een reactie aan dat hij op een nieuw hoofdstuk hoopt in de betrekkingen tussen beide landen. “De Verenigde Staten hernieuwen op het moeilijke moment van de dood van president Hugo Chávez hun steun aan de Venezolanen en hun intentie om een constructieve relatie te ontwikkelen met de Venezolaanse regering.”

Eerder op de dag wees Venezuela nog twee Amerikaanse militaire attachés uit op beschuldiging van spionage.

Belgische reactie

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken

Didier Reynders heeft “met spijt vernomen dat Hugo Chavez, president van Venezuela, is overleden”. Hij betuigt zijn medeleven met de familie van de president en met de bevolking en overheid van Venezuela, zo maakte de woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdag bekend in een persbericht. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content