Hooggerechtshof stemt in met subsidies Obamacare

25/06/15 om 23:28 - Bijgewerkt om 23:31

Het ziet ernaar uit dat Obamacare, het systeem waarbij miljoenen Amerikanen met laag inkomen aan een ziekteverzekering komen, een barrage voor de rechtbank overleeft. Het hooggerechtshof ziet geen graten in het subsidiesysteem.

Hooggerechtshof stemt in met subsidies Obamacare

De 5-jarige Jumaane Cook laat weten dat hij zonder Obamacare zijn ziekte niet zou hebben overleefd © REUTERS

Het hooggerechtshof sprak zich in deze zaak met 6 tegen 3 uit in het voordeel van Obamacare.

Republikeinen hebben volgens een telling van de BBC al wel 50 keer (vergeefs) in het parlement gestemd om de wet ongedaan te maken. Ze proberen ook allerlei aspecten van de wet voor de rechtbank te betwisten. Donderdag ging het om de vraag of nationale subsidiëring aanvaardbaar is in de Amerikaanse ziekteverzekering.

.

Obamacare, de officieuze naam voor wat officieel de Affordable Care Act is, wordt door president Obama beschouwd als een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen. Het systeem wordt sinds 2010 met vallen en opstaan ingevoerd, en had tot doel (maar nog niet tot resultaat) om alle Amerikanen een ziekteverzekering te geven. Obamacare tast het vrijemarkt systeem in de ziekteverzekering niet aan, maar subsidieert miljoenen om een dergelijke verzekering af te sluiten. De meesten zouden zonder Obamacare onverzekerd zijn gebleven.

'Ongehoord'

"Het Congres stemde in met de Affordable Care Act om de markt van de ziekteverzekering te verbeteren, niet om ze te vernietingen", aldus opperrechter John G. Roberts Jr. namens de 6 rechters die Obamacare ondersteunden.

Namens de drie dissidenten binnen de rechtbank schreef de conservatieve rechter Anthony Scalia dat het oordeel van de hooggerechtshof niet alleen "onnatuurlijk" was, maar ook "ongehoord".

De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, zei dat hij zijn inspanningen zou verderzetten om "de wet in te trekken en te vervangen door een meer op de patiënt gerichte oplossing die tegemoet komt aan de noden van bejaarden, kleine bedrijven en de middenklasse".

"Het probleem met Obamacare is nog altijd hetzelfde. De kosten stijgen voor Amerikaanse families. We zullen alles in het werk stellen om de bevolking terug verantwoordelijk te maken voor haar gezondheidszorg, en niet langer de regering".

Maar het systeem heeft vele voorstaanders, van wie een aantal kwam betogen voor het gebouw van het hooggerechtshof.

Lees meer over:

Onze partners