Hongaarse politie zet waterkanon en traangas in tegen vluchtelingen

© AFP

De Hongaarse politie heeft aan de grens met Servië, in de buurt van Röszke, traangas en het waterkanon ingezet tegen boze vluchtelingen. De situatie aan de grens is erg gespannen.

Na de sluiting van de Hongaarse grens met Servië hebben woedende vluchtelingen de versperringen aan de grensovergang Röszke aangevallen. Honderden jongemannen gooiden woensdag met stenen en flessen naar de Hongaarse politie en braken door het hekwerk. De Hongaarse oproerpolitie drong de menigte terug met het waterkanon en traangas. Het gros van de vluchtelingen is inmiddels weggetrokken van de Hongaars-Servische grens en probeert nu via Kroatië in het westen van Europa te geraken.

Volgens de Hongaarse regeringsadviseur György Bakondi werden zeker 20 politieagenten verwond. Ook onder de vluchtelingen vielen gewonden. Een medewerker van Amnesty International zag drie gewonde kinderen. De Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs verklaarde in Röszke aan de pers op dramatische toon: “Gewapende illegale migranten hebben de Hongaarse grenzen aangevallen en de afsluiting doorbroken. Sindsdien zouden Hongaarse politieagenten de grens “met lijf en leden” verdedigen.

De Servische politie gedroeg zich volgens ooggetuigen passsief. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto had zijn Servische collega Ivica Dacic telefonisch proberen te overtuigen de politie aan de Servische kant van de grens tegen de onruststokers te laten optreden, zei de minister op de openbare omroep. Belgrado maakte zich enkel boos over het optreden van de Hongaarse politie. “Ik protesteer ten stelligste dat traangas tot over de grens werd afgevuurd”, zei de Servische minister van Sociale Zaken Aleksandar Vulin volgens het persagentschap Tanjug.

De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter verordende de sluiting van de beide grensovergangen bij Röszke voor 30 dagen. De rellen deden zich voor aan de oude weg van Servië naar Hongarije. Maar ook de grensovergang aan de snelweg tussen Belgrado en Boedapest is gesloten.

Woensdagvoormiddfag had de Kroatische politie al honderden migranten opgepakt. Sinds de sluiting van de grens komen er steeds minder vluchtelingen naar Hongarije. Dinsdag telde de politie 366 opgepakte mensen, zo werd woensdag op haar homepage meegedeeld. Kort voor de grens dicht ging, waren het er maandag nog 9.380.

Bovendien ging dinsdag in Hongarije de nieuwe wetgeving tegen migranten van kracht. Zo kunnen asielzoekers het land enkel nog via de zogenaamde transitzones -opvangkampen aan de grens met Servië- binnen. Hun vooruitzichten om asiel te verwerven zijn minimaal, omdat Hongarije Servië tot een “veilig derdeland” heeft verklaard.

Het tumult van woensdag speelde zich af in de omgeving van één van die transitzones. De nieuwe Hongaarse wetten beoordelen het klauteren over de grensafsluiting of de beschadiging ervan nu als een misdrijf. In de Zuid-Hongaarse grensstad Szeged werden al 35 gerechtelijke procedures ingeleid. In een eerste zaak van deze aard werd woensdag vonnis geveld. Een Iraakse vluchteling werd na 80 minuten beraadslaging voor een jaar het land uitgezet. Het vonnis is rechtgeldig omdat de Irakees niet in beroep wilde gaan. Voor delicten aan de grensafsluiting kunnen gevangenisstraffen tot vijf jaar gegeven worden. De straffen moeten echter niet in Hongarije uitgeboet worden. De veroordeelden worden in dat geval het land uitgezet.

Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft zijn afschuw uitgesproken voor de situatei aan de Hongaars-Servische grens. ‘Dit moet stoppen’, heeft hij laten weten. Ondertussen heeft de Servische regering laten weten dat de Servische politie de grens zal bewaken en de vluchtelingen zal weghouden van het hek, zodat het niet langer tot een treffen komt tussen de vluchtelingen en de Hongaarse ordediensten.

Kroatië laat vluchtelingen doorreizen

Vluchtelingen die vanuit Servië komen, mogen zonder problemen Kroatië doorreizen op hun weg naar West-Europa. Dat heeft de Kroatische premier Zoran Milanovic verzekerd. “Ze kunnen doorreizen, en we bereiden ons op die mogelijkheid voor”, zei de sociaaldemocratische politicus in het Kroatische parlement.

De route van Servië over Kroatië is een uitwijkmogelijkheid voor vluchtelingen die naar Oostenrijk en Duitsland willen, nadat Hongarije zijn grenzen heeft gesloten. “We zijn bereid om die mensen te aanvaarden, wat hun religie en huidskleur ook is, en hen naar de bestemmingen te brengen waar ze naartoe willen, Duitsland en Scandinavië”, aldus Milanovic.

Kroatië wil de vluchtelingen ook begeleiden door gevaarlijke zones waar nog landmijnen liggen. Aan de grens met Servië liggen nog verschillende explosieven uit de tijd van de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren 90.

Eén dag nadat Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten, kwamen woensdagmorgen de eerste vluchtelingen aan de Servisch-Kroatische grens aan. Volgens Kroatische media ging het vooral om vrouwen en kinderen, die met bussen en taxi’s naar de grensstad Sid waren gekomen.

Eerste vluchteling veroordeeld

In Hongarije is vandaag ook de eerste vluchteling veroordeeld voor het oversteken met de grens met Servië. Volgens het persbureau Reuters gaat het om een Iraakse immigrant. Hij werd veroordeeld tot één jaar verbanning van Hongarije.

In totaal zijn op de eerste dag van de nieuwe wetgeving in Hongarije al meer dan 170 mensen opgepakt die de grens waren overgestoken. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content