Honderden migranten trekken via rivier van Griekenland naar Macedonië

© Stoyan Nenov/Reuters

Honderden migranten hebben het Griekse vluchtelingenkamp in Idomeni verlaten en zijn Macedonië binnengetrokken. Ze slaagden erin het grenshek te omzeilen door uren te wandelen en vervolgens een gevaarlijke rivier over te steken. Daar werden ze opgewacht en opgepakt door de Macedonische ordediensten. Minstens drie mensen zijn verdronken.

Volgens een fotograaf van persagentschap Reuters ging het makkelijk om 2.000 migranten die de oversteek waagden. Ze trokken langs modderige paden met al hun hebben en houden. Onder hen waren ook veel kinderen.

Honderden migranten trekken via rivier van Griekenland naar Macedonië
© Alexandros Avramidis/Reuters

Toen ze de rivier bereikten, maakten ze met behulp van een touw over de rivier een menselijke ketting om elkaar naar de overkant te helpen.

Opgepakt

Aan de overkant van de rivier stopte het hek plots en konden ze Macedonië binnentrekken. Daar werden velen echter meteen opgepakt door Macedonische soldaten en in legervrachtwagens gezet. Volgens een woordvoerster van de Macedonische politie zullen ze worden teruggestuurd naar Griekenland.

Honderden migranten trekken via rivier van Griekenland naar Macedonië
© Stoyan Nenov/Reuters

Of – en zo ja, hoeveel – migranten door de mazen van het net zijn kunnen glippen, is niet bekend.

Verdronken

Eerder was al bekend geraakt dat drie Afghaanse migranten, twee mannen en een vrouw, waren verdronken tijdens het oversteken van een rivier tussen Macedonië en Griekenland.

De jongste dagen wordt de regio getroffen door zwaar regenweer. Hierdoor is het waterpeil van de rivier hier sterk gestegen.

Kamp

De grote uittocht heeft te maken met de onvrede die heerst in het vluchtelingenkamp in Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens. Daar zijn zo’n 12.000 mensen gestrand, nu buurland Macedonië en andere landen op de zogenaamde Balkanroute hun grenzen gesloten hebben voor de migranten.

Meer dan duizend mensen hebben er maandag geprotesteerd tegen de gesloten grensovergang en de erbarmelijke levensomstandigheden in het kamp.

Andere centra

Ondertussen probeert de Griekse overheid zoveel mogelijk mensen te overtuigen om het kamp in Idomeni te verlaten en zich naar andere centra in het land te laten brengen. ‘Ze moeten hier niet blijven. We hebben genoeg plaats in opvangcentra op slechts 20 km van hier, waar ze veel degelijker kunnen leven’, zegt Dimitris Vitsas, viceminister van Defensie en verantwoordelijk voor de coördinatie van het migratiebeleid in Griekenland. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content