Honderden explosieven gestolen uit Franse legerbasis

07/07/15 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:55

Honderden explosieven werden gestolen uit een legerbasis in het zuiden van Frankrijk. Dat ondanks de verhoogde beveiliging na de verschillende aanslagen in het land.

Honderden explosieven gestolen uit Franse legerbasis

Soldaten op de militaire basis van Miramas, Zuid-Frankrijk. © Reuters

De legerbasis van Miramas in het zuiden van Frankrijk is een hele hoop explosieven armer, zo werd afgelopen maandag ontdekt. Daarnaast werden nog 180 ontstekers en zo'n 40 granaten gestolen.

De site dient volgens een bron tegen persagentschap Reuters als een logistiek platform voor externe operaties van het Franse leger. Missies naar Afghanistan en Mali vertrokken vanuit Miramas. De Britse krant The Guardian stelt dat een woordvoerder van het Franse leger niet bereikbaar was voor commentaar op de feiten.

'Zorgwekkend'

Maar Franse krant Le Monde weet uit anonieme bron dat de dieven een opening in de omheining knipten waarlangs ze de basis binnendrongen. De onderzoekers zouden voorlopig geen enkele piste uitsluiten.

'Het is erg zorgwekkend, echt verbazingwekkend', zegt de burgemeester van Miramas Frédéric Vigouroux tegen Le Monde. 'Vooral omdat veiligheid voor deze militairen hun tweede natuur is. Zelfs hun eerste.'

Volgens Vigouroux is de militaire kazerne - waar heel wat munitie gestockeerd wordt - beveiligd door twee rijen van elektrische hekken en wordt de basis dag en nacht bewaakt.

Aanslagen

Na de aanslagen op de redactie van satirisch magazine Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs waarbij begin januari zeventien doden vielen, werden de veiligheidsmaatregelen in Frankrijk nochtans opgevoerd.

De diefstal vond bovendien minder dan twee weken na de aanslag op een fabriek bij Lyon plaats. Op vrijdag 26 juni onthoofdde en man daarbij zijn baas en trachtte hij een fabriek op te blazen.

(WB)

Lees meer over:

Onze partners