Honderdduizenden demonstreren voor een onafhankelijk Catalonië

11/09/14 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:45

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona hebben honderdduizenden mensen betoogd voor een afsplising van het (relatief rijke) gebied van Spanje. Ondertussen is de belangstelling van de Schotten voor de stemming over hún onafhankelijkheid enorm.

Honderdduizenden demonstreren voor een onafhankelijk Catalonië

© AFP

Volgens de stedelijke overheid namen 1,8 miljoen mensen aan de optocht deel. De burgemeester van Barcelona, Artur Mas van de nationalistische partij CiU, is één van de grote pleitbezorgers van de Catalaanse onafhankelijkheid.

De demonstratie vond plaats ter gelegenheid van de 300ste "nationale feestdag" van de noordoostelijke Spaanse regio. De betogers vormden een grote letter V, volgens het Franse persagentschap Afp de V van "vots" (stemmen), volgens het Duitse Dpa de V van "victoria" (zege).

Het merendeel van de betogers was getooid in geel en rood, de kleuren van Catalonië. Belangrijkste "eis" van de demonstranten was dat het door Mas beloofde referendum van 9 november ook daadwerkelijk plaatsvindt. De centrale regering in Madrid, geleid door de conservatief Mariano Rajoy, noemt die volksraadpleging illegaal.

Schotland

Ondertussen is de belangstelling van de Schotten voor de stemming over hun onafhankelijkheid enorm. Rond de 97 procent heeft zich voor het referendum van 18 september laten registreren. Kiezers per brief inbegrepen hebben 4,29 miljoen burgers zich vooraf ingeschreven.

Alle inwoners vanaf 16 jaar zijn stemgerechtigd, ongeacht hun nationaliteit. Schotten die buiten het land wonen, mogen niet stemmen. Volgens de regering in Edinburgh leven rond de 4,4 miljoen mensen in het land die ouder zijn dan 16 jaar. Schotland telt 5,3 miljoen inwoners, van wie 83 procent 16 jaar en ouder is. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners