Honderdduizenden Argentijnen op straat tegen vrouwenmoorden

04/06/15 om 04:16 - Bijgewerkt om 04:19

Honderdduizenden Argentijnen hebben gemanifesteerd uit protest tegen huiselijk geweld op vrouwen. De demonstratie, die werd bijgewoond door jong en oud, man en vrouw, kwam er na enkele moorden die het land hebben geschokt.

Honderdduizenden Argentijnen op straat tegen vrouwenmoorden

Teresa Ponce, met een foto van haar dochter Brenda, die door haar echtgenoot werd verbrand © REUTERS

Er werd betoogd voor het parlement in Buenos Aires, maar ook in de rest van het land en in de buurlanden Chili, Uruguay en Mexico.

"We zijn op een sociaal en politiek keerpunt gekomen", zegt Fabiana Túñez van de ngo Casa del Encuentro die het protest aanstuurt.

Recentelijk waren er in Argentinië enkele moorden op vrouwen die het land hebben geschokt. Zo werd een lerares voor haar klas door haar man de keel overgesneden. Een veertienjarig meisje dat zwanger bleek, werd door haar ex-vriendje van 16 doodgeslagen. Vervolgens had hij haar in de tuin van haar ouders begraven. De jongen kreeg daarbij hulp van zijn familie.

277 doden

In 2014 werden minstens 277 vrouwen vermoord bij huiselijk geweld, berekende Casa del Encuentro. Vaak gaat het om gruwelijke moorden: tientallen vrouwen werden de jongste jaren levend verbrand. Op een muur werden de namen van honderden vrouwelijke slachtoffers geschreven. Demonstranten konden er ook een handafdruk in rode verf achterlaten.

De ngo verwijst naar de machocultuur in het land als een van de elementen in het geweld, maar wil daar niet al te zeer de nadruk op leggen. Ook mannen zijn slachtoffers, argumenteert men, als ze hun dochters in geweldpleging verliezen.

Er stapten vele mannen in de manifestaties mee. Voetbalsuperster Lionel Messi ondersteunt de strijd tegen wat 'femicide' wordt genoemd. "We roepen luid met alle Argentijnen: 'geen enkele vrouw meer'," schreef hij op zijn Facebookpagina.

(Belga/RR)

Onze partners