Homorechtenactivist vermoord met machete in Bangladesh

25/04/16 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:27

In het Zuid-Aziatische land Bangladesh zijn opnieuw twee mensen, onder wie een bekende homorechtenactivist, vermoord met een machete.

Homorechtenactivist vermoord met machete in Bangladesh

Politie voor het appartement in Dhaka © Belga Image

De twee slachtoffers werden gevonden in een appartement in de hoofdstad Dakha. Dat maakte de Bengalese politie bekend

'Onbekenden zijn een appartement in de wijk Kalabagan binnengedrongen en hebben twee mensen vermoord met een machete. Een derde persoon raakte daarbij gewond', vertelde Maruf Hossain Sorder, woordvoerder van de politie van Dhaka.

Homorechtenactivist

De politie maakte de identiteit van de slachtoffers niet bekend. Maar volgens een lokale televisiezender zou het gaan om de uitgever van 'Roopbaan', het enige magazine voor de homo- en transgendergemeenschap in Bangladesh. Een woordvoerder van 'Boys of Bangladesh', een belangenvereniging voor homoseksuelen, bevestigde dat.

'Roopbaan' werd in januari 2014 gelanceerd om de tolerantie ten aanzien van homoseksuelen te bevorderen in het erg conservatieve moslimland Bangladesh. Een redacteur van Roopban bevestigde dat het blad al verschillende bedreigingen van islamisten heeft ontvangen.

Machetes

Zaterdag werd in Rajshahi, een stad in het noordwesten van het land, al een 58-jarige professor Engels vermoord met een machete. Die moord werd opgeëist door jihadistische terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Volgens het nieuwsagentschap Amaq, dat banden heeft met IS, werd de professor vermoord omwille van zijn 'oproepen ten gunste van het atheïsme'.

Begin april was een student die campagne voerde voor secularisme en tegen religieus extremisme, vermoord op straat. Vorig jaar werden minstens vier seculiere bloggers gedood met machetes, onder wie één in zijn eigen woning.

Lees meer over:

Onze partners