Hoeveel verdienen terroristische organisaties aan losgeld?

© YouTube

Ontvoeringen hebben terreurbeweging Islamitische Staat geen windeieren gelegd. IS heeft vorig jaar tussen de 26 en 28 miljoen euro verdiend aan losgeld. Vooral westerlingen leveren flink wat op.

Terreurdeskundige Yotsna Lalji van de Verenigde Naties (VN) schat dat tussen 2004 en 2012 in totaal bijna 97 miljoen euro is betaald aan terroristische organisaties, meldt persbureau AP.

Lalji zegt dat ontvoeringen voor losgeld door terreurbewegingen nog steeds toenemen. Ook voor Al-Qaida zijn ontvoeringen nog steeds de ‘grootste bron van inkomsten’. In een geluidsopname van 2012 riep Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri sympathisanten op zoveel mogelijk westerlingen te ontvoeren.

Volgens Lalji verdiende Al-Qaida op het Arabische schiereiland, dat opereert vanuit Jemen, tussen 2011 en 2013 ruim 16 miljoen euro aan ontvoeringen. Al-Qaida in de Islamitische Magreb, actief in Noord-Afrika, verdiende de afgelopen vier jaar liefst 60 miljoen euro aan losgeld.

Ook aan Al-Qaida gelieerde groeperingen zoals Boko Haram in Nigeria hebben miljoenen verdiend aan ontvoeringen.

VS betalen geen losgeld

Hoewel vooral ontvoeringen van westerlingen in de media worden belicht, zijn de meeste slachtoffers van ontvoering lokale burgers. Toch zijn het de westerlingen die terroristische organisaties het meeste geld opleveren.

Niet alle overheden zijn bereid om losgeld te betalen voor hun burgers. De Verenigde Staten staan erom bekend dat niet te doen, omdat zij niet onderhandelen met terroristen. Het betalen van losgeld zou ontvoeringen alleen maar stimuleren. Toch werd de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl vrijgelaten in ruil voor vijf leden van de Taliban die vastzaten in Guantanamo Bay.

Toch losgeld?

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vorige week een uitgebreid onderzoek aan naar het beleid voor ontvoeringen. Aanleiding daarvoor zijn de vele ontvoeringen van Amerikanen door IS. De onderzoekers moeten op zoek gaan naar ‘innovatieve en niet-traditionele’ oplossingen. Of het betalen van losgeld in de toekomst toch een optie is, is de vraag.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei onlangs nog dat het Amerikaanse beleid om geen losgeld te betalen, is omarmd door de VN-Veiligheidsraad. Onderzoek zou aantonen dat als landen toch betalen in ruil voor vrijheid van gijzelaars, de kans groot is dat uit die landen meer burgers worden gegijzeld. (Elsevier/Shari Deira)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content