Hoe Kim Jong-un internationale sancties omzeilde om skipiste te laten bouwen

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in skiresort © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het Noord-Koreaanse skiresort is Kim Jong-un’s nieuwste paradepaardje. Maar hoe omzeilde het land de internationale sancties van de Verenigde Naties om kwaliteitsvolle skiliften uit Canada, Zweden en Italië in te voeren?

Nu het eerste skiresort in Noord-Korea open is voor het grote publiek, stelde de Britse krant The Telegraph zich de vraag hoe buitenlandse liften en sneeuwblazers, ondanks de sancties van de Verenigde Naties (VN), het land zijn binnengeraakt.

Noord-Korea wil toersisten lokken met een luxe skiresort in de Noord-Koreaanse ‘Alpen’. Kim Jong-un gelooft dat Masik Pass een trekpleister zal worden voor de nationale elite en excentrieke toeristen. Bovendien zou het skiresort volgens Kim Jong-un een boost kunnen geven aan de economie. De Noord-Koreaanse bevolking is alvast geen fanatiek skiënde bevolking en voor toeristen is Noord-Korea geen evidente bestemming. Maar Kim Jong-un, die zelf een grote skiliefhebber is nadat hij een tijdje in Zwitserland studeerde, ziet het groots.

‘Discriminatie richting de Koreanen’

Eindejaar bracht de leider voor het eerst door in Masik Pass. Eigenlijk moesten de pistes al klaar zijn in oktober ter gelegenheid van de 68ste verjaardag van de Koreaanse Arbeiderspartij. Maar de bouw liep heel wat vertraging op.

Onder meer omdat een Zwitsers bedrijf weigerde skiliften te verkopen aan Noord-Korea. Zwitserland verantwoorde de beslissing door te stellen ‘dat het land geen sportinfrastructuur met een luxueus karakter kan aanleveren.’ Zwitserland volgde de sancties die de verkoop van luxegoederen aan Noord-Korea blokkeert. Een beslissing die door de Noord-Koreaanse media werd bestempeld als ‘een serieuze schending van de mensenrechten en discriminatie richting de Koreanen’.

Aannemelijk is dat Noord-Korea zulke toestellen toch aangeleverd kon krijgen via derde partijen. Want de skiliften zijn luxegoederen en Noord-Koreanen mogen geen luxegoederen, wapens of rakettechnologie invoeren. In de lijst die in 2006 door de VN werd opgesteld staat zelfs letterlijk dat goederen en infrastructuur ‘voor skiën, duiken en watersport’, niet toegelaten zijn.’

Tussenpersonen

En toch zijn op foto’s heel wat buitenlandse skitoestellen te zien. Johan Erling, directeur van het Zweedse Areco, gaf aan geen idee te hebben hoe op zijn minst zeven Areco sneeuwkanonnen in Noord-Korea zijn terechtgekomen. ‘Dit moet via tussenpersonen zijn gebeurd.’

Volgens Erling worden jaarlijks ongeveer 40 eenheden verkocht aan Chinese afnemers. ‘De toestellen die ik gezien heb op foto’s zijn bovendien erg recent. Ze zijn niet ouder dan anderhalf jaar.’

Op foto’s zijn ook Duitse, Italiaanse en liften van Canadese makelij te zien.

Olympische Winterspelen 2018

Analisten vermoeden dat het skiresort meer is dan een prestigeproject van de Noord-Koreaanse leider. Met Masik Pass wil Kim Jong-un zijn zuiderburen imponeren. Die organiseren namelijk de Olympische Winterspelen van 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content