Hillary Clinton absolute koploper voor nominatie presidentsverkiezingen

30/01/14 om 17:07 - Bijgewerkt om 17:07

Uit een peiling van de Washington Post blijkt dat Hillary Clinton de onbetwiste kandidaat van de Democraten kan worden voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Hillary Clinton absolute koploper voor nominatie presidentsverkiezingen

Hillary Clinton © Reuters

Hillary Clinton ligt nu al ver voor op mogelijke concurrenten voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2016. Bij de Republikeinen ligt de race dan weer nog helemaal open. Dat blijkt uit een peiling die de Washington Post, meer dan twee jaar voor de voorverkiezingen beginnen, heeft gepubliceerd.

Hillary Clinton haalt maar liefst 73 procent van de stemintenties binnen, tegen 12 procent voor vice-president Joe Biden en 8 procent voor senator Elizabeth Warren. Nooit eerder werd bij een peiling op minstens 30 maanden van de voorverkiezingen zo'n groot verschil opgetekend, aldus de krant.

Hoewel enkele belangrijke fondsenwervers vorige week bekendmaakten dat ze geld beginnen inzamelen voor de Clintoncampagne, heeft Clinton zelf nog altijd niet bevestigd dat ze zich kandidaat zal stellen.

Chris Christie

Bij de Republikeinen heeft de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, veel van zijn pluimen verloren: Christie zakt naar de derde plaats, en komt uit op 13 procent. De dalende populariteit heeft te maken met Bridgegate, waarbij naaste medewerkers van Christie betrokken zijn. Christie zelf ontkent elke betrokkenheid bij het schandaal. Dat ontstond toen duidelijk werd dat zijn medewerkers opdracht hadden gegeven om enkele rijstroken van de George Washingtonbrug af te sluiten, met als gevolg monsterfiles in Fort Lee. De burgemeester van die plaats had geweigerd Christie te steunen.

Paul Ryan wordt nu het vaakst genoemd om Mitt Romney op te volgen als Republikeins presidentskandidaat. Hij haalt 20 procent. Ryan was de running mate van Romney in 2012. Hij wordt op de voet gevolgd (18 procent) door Jeb Bush, broer van oud-president George W. Bush en oud-gouverneur van Florida. (Belga/EE)

Onze partners