Hezbollah achter aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De zelfmoordaanslag in Bulgarije in juli vorig jaar, die het leven kostte aan vijf Israëlische toeristen een Bulgaarse buschauffeur, was het werk van de Libanese sjiitische organisatie Hezbollah.

De zelfmoordaanslag in Bulgarije die in juli vorig jaar het leven kostte aan vijf Israëlische toeristen een Bulgaarse buschauffeur, was het werk van de Libanese sjiitische organisatie Hezbollah.

Dat heeft de Bulgaarse overheid bekendgemaakt na een onderzoek dat zes maanden heeft geduurd.

Hezbollah-cel

De aanslag, waarbij ook de dader om het leven kwam, vond plaats op 18 juli 2012 in de havenstad Burgas aan de Zwarte Zee. Er vielen ook meer dan 30 Israëlische gewonden.

Na de aanslag werd een robotfoto van de vermoedelijke dader vrijgegeven, maar over zijn identiteit was weinig bekend. Uit het onderzoek is gebleken dat hij deel uitmaakte van een cel van twee personen, beiden lid van de militante vleugel van Hezbollah. Ze maakten gebruik van Australische en Canadese paspoorten.

‘Er zijn gegevens die wijzen op banden tussen de twee verdachten en Hezbollah,’ zei de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov op de persconferentie in Sofia.

Na de aanslag hadden de Israëlische en de Amerikaanse regering al met beschuldigende vinger gewezen naar Hezbollah, dat banden heeft met Iran.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content