Herman Van Rompuy: ‘Ik maak me zorgen over het aantal vrouwen in de Commissie’

Herman Van Rompuy: 'Ik heb het volste vertrouwen in de samenhorigheid van de Unie.' © Reuters

De 28 staatshoofden en regeringsleiders van de EU houden op 16 juli een top om een reeks belangrijke functies in te vullen. Volgens president Herman Van Rompuy heeft Marianne Thyssen als vrouw een streepje voor.

Het mandaat van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad loopt in november af. Op dat moment treedt ook de nieuwe Europese Commissie aan. Welk land daarin welke post krijgt, en wie ervoor in aanmerking komt, daarover wordt volgende week gebakkeleid. Alleen over de opvolger van José Manuel Barroso als voorzitter van de Commissie is al beslist: dat wordt Jean-Claude Juncker – het felle en langdurige verweer van de Britse premier David Cameron ten spijt.

De Britse eurosceptici werpen u voor de voeten dat Cameron tenminste rechtstreeks verkozen is, terwijl Juncker níét door het volk is aangeduid.

Herman Van Rompuy: Zelf ben ik als CD&V’er ook lid van de Europese Volkspartij (EVP) en op ons congres in Dublin is Juncker als eerste uit de bus gekomen. Het Europees Parlement zelf had gesteld dat de kandidaat van de grootste partij moest worden voorgedragen als Commissievoorzitter. De EVP, de sociaaldemocraten, de liberalen en de groenen hebben die beslissing gehonoreerd. Daar is niks mis mee. Maar een sterker argument is dat 26 van de 28 regeringsleiders en staatshoofden in juni achter Juncker zijn gaan staan. Die zijn toch democratisch verkozen? Misschien heel wat democratischer dan veel andere actoren in de Europese instellingen. Ik verdedig dus zonder angst die beslissing. Bovendien zitten er nog heel wat filters op. Het Europees Parlement moet Juncker eerst nog aanvaarden, daarna moet zijn voltallige Commissie ook nog groen licht krijgen. Wat is dan het probleem?

Misschien de aanwijzing van de eurocommissarissen zelf ? Elk land vaardigt iemand zonder raadpleging van het volk af.

Van Rompuy: Het Parlement screent de kandidaat-Commissarissen grondig. Voor Juncker ligt de uitdaging elders: een aanvaardbaar compromis voor iedereen maken. Ik maak me zorgen over de aanwezigheid van vrouwen in de nieuwe Commissie. Verschillende lidstaten hebben hun kandidaat al doorgegeven, vrijwel allemaal mannen.

Een kans voor België?

Van Rompuy: Ja, de naam van mijn partijgenote Marianne Thyssen circuleert. Op grond van kwaliteit en deskundigheid maakt ze een hele grote kans. Bovendien heeft België al een halve eeuw lang geen enkele vrouw naar de Commissie gestuurd. Ze heeft een goeie band met Juncker. En het is van de Commissie-Mansholt (1972-1973) geleden dat nog een Vlaamse christendemocraat aan de beurt was. (Albert Coppé, nvdr) Maar ik spreek geen voorkeur uit, het is Juncker die zijn ploeg moet samenstellen. (LDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content