Herman Van Rompuy: ‘Griekenland pleegt zelfmoord’

Herman Van Rompuy (CD&V) © Belga

‘We staan op enkele milimeters van de een totale ineenstorting van het Griekse financiële systeem’, meent oud-voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy die vindt dat Griekenland ‘zelfmoord’ pleegt.

“Zelfmoord.” Zo noemt oud-voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy de houding van de Griekse regering op dit moment. “Men is blijkbaar verblind door ideologie”, zei hij in Het Nieuws op VTM. “We staan op enkele millimeters van een totale ineenstorting van het Griekse financiële systeem.”

‘Levensgevaarlijk’

Zaterdagavond sprongen de onderhandelingen met Griekenland af, nadat Athene een referendum had aangekondigd over het laatste voorstel van de schuldeisers. De eurogroep besliste daarop dat het hulpprogramma voor Griekenland niet verlengd wordt, waardoor Athene op een faillissement afstevent.

Volgens Van Rompuy ligt de schuld volledig bij de radicaal-linkse regering in Athene. “Men heeft dit dikwijls trachten voor te stellen als het noorden van Europa tegen het zuiden, of links tegen de conservatieven”, argumenteerde hij. “Maar neen, hier zijn het achttien ministers van diverse pluimage die één opinie hebben” en “die eigenlijk hetzelfde denken”.

Dat Athene weigert mee te stappen in de hervormingen die de schuldeisers vragen, is voor Van Rompuy onbegrijpelijk. “Het is echte zelfmoord wat op dit moment plaatsvindt in Griekenland. Dit is een onverantwoordelijke regering, ik kan daar geen enkel ander woord voor vinden.” “Levensgevaarlijk”, noemt de Belgische oud-premier de huidige situatie.

‘Mislukking voor iedereen’

Stopt de Europese Centrale Bank met de noodsteun aan de Griekse banken, dan is dat een “reusachtig” probleem voor alle Griekse banken, beklemtoont Van Rompuy. Hij hoopt dus dat “de werkelijkheidszin” het de komende uren en dagen nog zal halen in Athene. “De enige die een ideologie kan verslaan, is de werkelijkheid, de feiten.”

Impact op België vreest Van Rompuy niet. De eurozone is volgens hem de voorbije jaren voldoende hervormd om besmettingsgevaar te vermijden. “Maar mocht Griekenland de eurozone verlaten, dan is de mislukking wel voor iedereen”, besluit hij. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content