Herlees LIVE: Terreur in Boston: 3 doden, 141 gewonden bij aanslag op marathon (VIDEO)

15/04/13 om 21:32 - Bijgewerkt om 21:32

De aanslag op de marathon van Boston in de VS heeft minstens drie doden en tientallen gewonden geëist bij de aankomst van de marathon van Boston. Herlees hier de liveblog van onze verslaggever Tom Vandyck in de VS.

Herlees LIVE: Terreur in Boston: 3 doden, 141 gewonden bij aanslag op marathon (VIDEO)

Tot zover deze Live-blog. Knack.be houdt u de komende uren en dagen verder op de hoogte over de aanslagen in Boston. 06.00 uur Dit is de grootste terreuraanslag in de VS sinds 9/11. Het Amerikaanse anti-terreurapparaat is in de hoogste versnelling geschakeld. Wat de politieke, politionele en mogelijk militaire consequenties zijn, zal de komende dagen en weken duidelijk worden.

Opvallend was dat president Obama het woord terrorisme niet in de mond nam, maar de feiten zijn duidelijk: dit was een goed voorbereide aanslag. Twee springtuigen gingen af, minstens één en mogelijk meer werden onschadelijk gemaakt. De FBI bestempelde de explosies in ieder geval vrijwel meteen als een terroristische aanslag.

"Eender welke gebeurtenis met meerdere explosieven is klaar en duidelijk een terreurdaad en zal ook als dusdanig behandeld worden", zei een anonieme Witte Huis-functionaris aan CNN. "Niettemin weten we nog niet wie deze aanslag heeft uitgevoerd. Een diepgaand zal moeten uitwijzen of het een buiten- of binnenlandse terreurgroep was."

Berichten dat de politie een Saoedi-Arabische student ondervroeg en op zoek is naar een verdachte met een buitenlands accent, en de stijl van de aanslag, die herinnert aan de geïmproviseerde springtuigen waarmee het Amerikaanse leger veelvuldig te maken kreeg in Irak, doen denken aan een islamitische terreurgroep. Het is echter veel te vroeg om andere denkpistes af te sluiten.

Ook bij de bomaanslag in 1995 in Oklahoma City werd er eerst aan moslimfundamentalisten gedacht. Toen bleek de dader de extreemrechtse ex-militair Timothy McVeigh. Net als nu, met het verhitte wapendebat, leefde er in die kringen toen hoogoplopende vijandigheid tegenover de Amerikaanse federale overheid.

Net als bij de schietpartij in de Sandy Hook-school in Newtown Connecticut afgelopen december liepen er ook hier talrijke kinderen in de vuurlijn. De beelden van kleine ukken die met bloed bedekt worden afgevoerd, zullen Amerika zonder enige twijfel diep beroeren.

05.34 uur Hoe de eerste fase van het onderzoek verloopt, valt moeilijk te zeggen, aangezien de Amerikaanse politiediensten karig zijn met commentaar. De Saoedische gewonde die ondervraagd werd in het ziekenhuis blijkt een twintigjarige student wiens visum legitiem is, meldt The Boston Globe. Verschillende lokale media melden ook dat een groot aantal agenten van de lokale de federale politiediensten is binnengevallen in een flatgebouw in Revere Beach, even ten noorden van Boston. Wie of wat ze daar zoeken, is onbekend.

05.28 uur Ook een loper legde de ontploffing vast op video:05.14 uur Videobeelden van het persbureau AP tonen de tweede ontploffing:05.11 uur Video van de chaos onmiddellijk na de ontploffingen (via The Boston Globe):05.08 uur Steve Silva, de cameraman van de krant The Boston Globe die de explosie op video vastlegde (zie lager), beschreef aan de website van zijn krant een bloederige scène. "Ik was beelden aan het schieten aan de finishlijn en toen: boem, een explosie", zei hij. "Vijftien tot twintig seconden later was er een tweede explosie. Het was onmiddellijk duidelijk dat er gewonden waren onder de toeschouwers. Er was overal bloed. Slachtoffers werden weggebracht op draagberries. Ik zag iemand die zijn been kwijt was. Mensen huilden en waren verward."

04.55 uur Laatste cijfers: drie mensen zijn, dood, meldt CNN. 141 zijn gewond. 17 daarvan bevinden zich in levensgevaar, 25 zijn zwaargewond. Op zijn minst één van de doden en acht van de gewonden zijn kinderen.

02.51 uur Politiecommissaris Ed Davis van Boston zegt dat er "minstens drie doden" zijn. Al snel na de aanslag werd er over twee doden gesproken. Wie dat derde dodelijke slachtoffer is, maakte Davis niet bekend. 02.35 uur Een andere 'person of interest' voor de politie van Boston is een Saoedische man die gewond is aan zijn benen en in een van de lokale ziekenhuizen ligt. Dat was al eerder op de dag gesteld, maar werd toen ontkend. Nu blijkt het toch te kloppen. Hij is een van de mensen die ondervraagd zijn, zegt de politie van Boston, maar hij staat niet formeel onder verdenking. 02.15 uur De politie in Boston is op zoek naar een 'man met donkere of zwarte huid, met een zwarte rugzak en een zwarte sweater; mogelijk een buitenlander, vanwege zijn accent'. De man zou even voor de ontploffingen geprobeerd hebben om toegang te krijgen tot een deel van de marathon-faciliteiten waar een pasje voor nodig was. Toen hem die toegang geweigerd werd, verbrak hij het oogcontact en trok hij zijn capuchon over zijn ogen op het moment dat hij vetrok. Dat meldt CNN.

02.08 uur De politie van Boston bevestigt dat ze een 'person of interest' ondervraagd heeft. Dat wil echter niet zeggen dat er een verdachte is aangehouden, nunanceert ze, en in de loop van de dag zijn er al merdere mensen ondervraagd.

02.04 uur Volgens de Amerikaanse media werden bij de dubbele aanslag twee rudimentaire, relatief kleine bommen gebruikt. De vergelijking wordt gemaakt met de geïmproviseerde springtuigen die ook in Irak heel wat Amerikaanse slachtoffers maakten. Ziekenhuizen melden dat ze kogellagers uit de lichamen van de slachtoffers verwijderd hebben.

01.53 uur Laatste telling van de slachtoffers: 2 doden, 132 gewonden. bevestigd is ondertussen dat één van de twee doden een achtjarig jongetje is.Zeventien mensen bevinden zich volgens CNN in kritieke toestand.

Er zou sprake zijn van heel wat verwondingen aan de benen van de slachtoffers, wat zou wijzen op een explosie dichtbij de grond. De ziekenhuizen in Boston zouden een aanzienlijk aantal amputaties hebben moeten uitvoeren.

01.23 uur Wie heeft het gedaan? Amerikaanse terreurexperts houden in de eerste plaats rekening met een aan Al-Qaeda gelieerde islamitische terreurgroep. Simultane explosies zijn kenmerkend voor Al-Qaeda, merken ze op. Al-Qaeda eist zijn aanslagen doorgaans niet op.

Het kan echter net zo goed om binnenlands terrorsime gaan, waarschuwen de experts. Vrijdag 19 april is de twintigste verjaardag van de dodelijke bestorming van de Branch Davidian-sekte in Waco (Texas) en de achttiende van de aanslag op het Alfred P. Murrah-regeringsgebouw in Oklahoma City door ex-VS-militair Timothy McVeigh. Tot 9/11 was dat met 168 doden de bloedigste terreurdaad ooit in de VS.

19 april is een belangrijke datum voor Amerikaans extreemrechts. Men houdt er dan ook rekening mee dat de daders in die hoek gezocht moeten worden.

01.09 uur Volgens NBC en CNN zou een van de dodelijke slachtoffers een achtjarig kind zijn. Dat bericht is og niet officieel bevestigd.

00.14 uur Statement van president Obama in het Witte Huis: "We weten nog niet wie dit gedaan heeft en waarom. We moeten geen voorbarige conclusies trekken, maar vergis u niet: we zullen te weten komen wie dit gedaan heeft en waarom. De verantwoordelijke individuen of groepen zullen het volle gewicht voelen van ons antwoord."

Obama beloofde dat Boston en de staat Masschusetts alle nodige steun zullen krijgen van de federale regering.

Opvallend: Obama gebruikte niet het woord 'terrorisme'.

00.07 uur Volgens de FBI is dit een terreuraanslag. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse overheid vandaag het woord 'terrorisme' in de mond neemt. De FBI stelt dat niet duidelijk is of het om binnenlandse of buitenlandse daders gaat.

23.59 uur Politiecommissaris Ed Davis ontkent dat er een verdachte aangehouden zou zijn. Sommige media hadden eerder gemeld dat een mogelijke dader, een man van Saoedische afkomst, gewond zou zijn geraakt bij de aanslag en onder politiebewaking stond in een van de lokale ziekenhuizen.

23.54 uur VS-president Barack Obama spreekt om 18.10u plaatselijke tijd (tien na twaalf in België) in de perszaal van het Witte Huis over de aanslag.

23.52 uur Het vliegverkeer op de luchthaven van Boston is helemaal hervat. Vlak na de explosies werden de grondbewegingen daar een tijd stilgelegd.

De politie van Boston is ondertussen niet meer zo zeker van het verband tussen de explosies op de marathon en die bij de JFK library, enkele kilometers verderop. Die laatste zou het resultaat kunnen zijn van een mechanische panne en dus mogelijk niets met de aanslag te maken hebben.

23.29 uur Nieuwe videobeelden van de ontploffing, via The Boston Globe:
23.24 uur Het Amerikaanse leger meldt dat de veiligheidsmaatregelen in het metrostation bij het Pentagon in Washington DC zijn opgedreven "uit uitvoerige voorzichtigheid", bericht CNN. 23.19 uur De krant The Boston Globe spreekt nu over 100 gewonden.

Volgens zender WCVB zouden zes mensen zich in het Massachusetts General Hospital in Boston in "absoluut kritieke" toestanden bevinden.

Zender NBC Sports bericht over marathonlopers die, nadat ze over de finish gingen, meteen doorliepen naar datzelfde hospitaal om bloed te geven.

23.05 uur Laatste cijfers: 2 doden, 49 gewonden, zes in kritieke toestand.

22.57 uur Politiecommissaris Davis bevestigt dat een derde springtuig in de buurt van het marathonparcours gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. Voor een telling van de slachtoffers is het te vroeg in het onderzoek, zegt hij. Volgens de media zijn er twee doden en 28 gewonden geteld. Een aantal daarvan bevinden zich in kritieke toestand. Bij de ontploffing bij de JFK Library zouden geen gewonden gevallen zijn.

22.55 uur Gouverneur van Massachusetts Deval Patrick en poltiecommissaris van Boston Ed Davis roepen de bevolking van de stad op om thuis te blijven.

22.53 uur Politiecommissaris Ed Davis van Boston: een derde explosie heeft zich voorgedaan bij de JFK Library, bij de haven van Boston

22.42 uur Volgende week vindt de marathon van Londen plaats. De organisatie daar herbekijkt de veilighiedsmaatregelen.

22.40 uur De eerste ontploffing deed zich voor ongeveer drie uur nadat de eerste deelnemers over de aankomstlijn liepen. De tweede explosie volgde onmiddellijk daarna.

De Amerikaanse media citeren politiebronnen die stellen dat het "zeker om bommen" ging. Volgens onbevestigde berichten zijn er nog twee niet ontplofte springtuigen onschadelijk gemaakt.

"Blijkbaar is er een aanslag geweest", zei VS-vicepresindet Joe Biden. "Ik zet net de televisie op. Ik ken de details niet."

Aan de aankomstlijn van de marathon in Boston werden mensen onder het bloed afgevoerd naar de eerstehulpposten die waren opgezet om de deelnemers aan de marathon te verzorgen.

Marathonlopers werden terug het parcous op gestuurd na twee explosies aan de aankomstlijn. 'Er zijn vele gewonden,' zei een ooggetuige aan AP. Volgens CNN zouden er tientallen gewonden gevallen zijn. Of er ook dodelijke slachtoffers zijn, is onduidelijk.

De marathon van Boston is verder geschorst. In de buurt van de plaats waar de explosies zich voorgedaan hebben, zijn meerdere gebouwen, waaronder enkele hotels, ontruimd. Een deel van de metro is opgehouden met rijden. Boven het centrum van Boston is het luchtruim afgesloten.

VS-president Barack Obama wordt op de hoogte gehouden van de feiten. Volgens een mededeling van de politie van New York zijn ook daar de veiligheidsmaatregelen opgedreven tot meer bekend is over wat er zich in Boston voorgedaan heeft. Ook in Washington DC is de politie in hogere staat van paraatheid gebracht, meldt CNN.

Lees meer over:

Onze partners