Live HERLEES Europese leiders bereiken akkoord dat Brexit moet verhinderen

19/02/16 om 09:13 - Bijgewerkt op 20/02/16 om 02:45

De Europese leiders in de nacht van vrijdag op zaterdag na twee dagen onderhandelen een akkoord waarmee de Britten mogelijk in de EU worden gehouden. Brits premier David Cameron was tevreden over de toegevingen die hij lospeuterde, anderen vonden dat die concessies binnen de perken bleven. Herlees het hier.

HERLEES Europese leiders bereiken akkoord dat Brexit moet verhinderen

© Belga Image

 • Rudi Rotthier

  N-NA: er is meer nodig

  Sander Loones, Europees parlementslid van de N-VA, is tevreden dat er een akkoord is. Maar er is meer nodig, waarschuwt hij in een persbericht. "Dit is niet het begin van het einde, wel het begin van de broodnodige hervormingen. Dit is slechts een eerste serieuze stap naar een fundamentele modernisering van de EU".

  Dat er een akkoord is bereikt, toont aan dat iedereen beseft dat een Europese Unie zonder Groot-Brittannië zwakker zou staan op het wereldtoneel, aldus Loones. "Groot-Brittannië is de tweede grootste economie van de EU en draagt ongeveer 16 procent bij aan het totale BBP. Het is naast Frankrijk ook de enige Europese militaire grootmacht, wat hen op geopolitiek vlak erg belangrijk maakt". Het akkoord bevat enkele belangrijke hervormingen, zoals meer aandacht voor het concurrentievermogen en minder administratieve lasten voor ondernemingen. Een "rode kaart" ook die meer macht geeft aan nationale parlementen. En voor het eerst serieuze ingrepen die toelatenh om misbruiken in het vrij verkeer van EU-burgers aan te pakken. "Dit akkoord biedt ook mogelijkheden voor België, zoals het inperken van socialezekerheidsmigratie en het inperken van gezinsbijslagen voor kinderen die niet bij hun ouders wonen, maar in landen met een goedkopere levensstandaard".

  Loones had gehoopt dat het akkoord een efficiëntere Unie voor álle lidstaten zou realiseren. "Dat is een gemiste kans. Wie denkt dat de roep naar totale hervormingen voor een efficiëntere EU hiermee van de baan zijn, dwaalt. En wie denkt dat een evolutie naar een absoluut geïntegreerde Europese superstaat met het UK aan de zijlijn de weg vooruit is, negeert de realiteit."

  (Belga)

  Sander Loones

  Sander Loones © Saskia Vanderstichele

 • Rudi Rotthier

  Charles Michel: voorstanders van meer integratie hebben gewonnen

  "Landen als België, die vinden dat Europa een meerwaarde biedt en die voorstander zijn van meer politieke integratie, hebben gewonnen", aldus de Belgische premier Charles Michel.

  Volgens de premier heeft België "conform met onze traditie als voortrekker" in Europa "een hoofdrol" gespeeld om verdere integratie te vrijwaren.

  Michel verwees onder meer naar de beginselverklaring van Europa als een "ever closer union". Op Britse vraag wordt expliciet erkend dat het principe niet van toepassing is op Groot-Brittannië, maar tegelijkertijd wordt duidelijk gemaakt dat andere landen verder kunnen integreren, aldus de premier. Volgens Michel is ook "elke twijfel" en "elke dreiging" van een mogelijk Britse veto tegen een verdere versterking van de eurozone van tafel geveegd.

  Wat de inperking van sociale voordelen voor werknemers uit andere lidstaten betreft, is volgens Michel een compromis gevonden dat "conform is aan onze Europese waarden". Volgens de premier bestaat er een groot verschil tussen wat Londen eerst vroeg en wat uiteindelijk uit de bus is gekomen. Zo is deze rem op het vrije verkeer van werknemers tijdelijk en staat het onder toezicht.

  "Dit is eerder de bevestiging van de speciale rol van Groot-Brittannië", aldus de eerste minister. "Het is de bezegeling van een Europa met twee snelheden."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  David Cameron: het beste van twee werelden

  De Britse premier David Cameron gaat de Britse kiezers aanraden om in het aanstaande referendum voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie te kiezen.

  "Ik geloof dat dit voor mij voldoende is om aan te bevelen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft", zei hij tijdens zijn persconferentie. Volgens de conservatieve premier hebben de Britten met deze deal "het beste van twee werelden" binnengehaald. "We behouden wat werkt en we blijven buiten die domeinen van Europa die voor ons niet werken." Zo is volgens Cameron gegarandeerd dat Groot-Brittannië geen deel zal uitmaken van "een Europese superstaat", nooit de euro zal invoeren en niet meedoet aan de opheffing van grenscontroles.

  Hij waarschuwde de voorstanders van een Brexit ook voor de enorme economische risico's van een vertrek. "Ik hou niet van Brussel, ik hou van Groot-Brittannië. Maar laat ons niet vergeten wat in ons nationale belang is. We mogen vrede niet als iets vanzelfsprekends beschouwen."

  Cameron maakte de voorstanders van een Brexit echter duidelijk dat een "no" definitief is. "Als je stemt voor een vertrek, dan moet je vertrekken."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Cameron krijgt toegevingen

  David Cameron heeft enkele toegevingen van de EU verkregen. Lees hier wat er tot dusver over bekend is. De Britten zullen de komende 7 jaar EU-werknemers sociale voordelen kunnen ontzeggen.

 • Naomi Skoutariotis

  Presconferentie Cameron

  De Britse premier David Cameron geeft over vijf minuten een persconferentie. Alle info komt zo meteen in deze live.

 • Naomi Skoutariotis

  Witte rook: er is een akkoord

  Ondanks onderstaande tweet van de woordvoerder van Donald Tusk, is het officieel: de EU-leiders hebben een akkoord bereikt. Wanneer de persconferentie plaatsvindt is nog niet duidelijk.

 • Naomi Skoutariotis

  Witte rook: er is een akkoord

  Ondanks onderstaande tweet van de woordvoerder van Donald Tusk, is het officieel: de EU-leiders hebben een akkoord bereikt. Wanneer de persconferentie plaatsvindt is nog niet duidelijk.

 • Naomi Skoutariotis

  'Onderhandelingen in laatste fase'

  'Er ligt nu een gebalanceerde tekst voor alle 28 lidstaten. Het is een schone tekst, alle haakjes zijn weg', zou een EU-bron gezegd hebben. Verschillend bronnen melden dat de onderhandelingen in een laatste fase zitten.

 • Naomi Skoutariotis

  Orakel van Knack.be: Cameron en Merkel

  Het Orakel van Knack.be ziet wat u niet ziet. Bekijk het Orakel hier.

  Cameron en Merkel

  Cameron en Merkel © Orakel van Knack.be

 • Naomi Skoutariotis

  Angela Merkel betrapt tijdens frietpauze

  Het ontbijt, de brunch en lunch werden geschrapt ondanks een dag vol gesprekken. Dan is het niet meer dan normaal dat een mens honger heeft, en dat geldt ook voor Angela Merkel. De Duitse bondskanselier werd tijdens de pauze gespot toen ze bij een Brusselse frituur genoot van een pak frieten, en kijkt op de bijhorende foto wel heel betrapt.

 • Naomi Skoutariotis

  Onderhandelingen worden hervat

  Het Engelse diner was gepland voor 20.00u, maar het voorbije half uur zijn e nog heel wat EU-leiders aangekomen. Tijdens het diner zullen de onderhandelingen hervat worden.

  De Franse president François Hollande zei eerder vandaag dat de gesprekken wellicht niet tot morgen zullen duren, maar dat het een lange nacht wordt.

 • Naomi Skoutariotis

  David Cameron stelt afspraak met regering uit

  'Omdat de onderhandelingen vanavond doorgaan, is dat niet het geval voor de geplande bijeenkomst van de Britse regering', zo meldt de Britse premier via Twitter. 'We zullen samenkomen als er en akkoord is bereikt.'

 • Naomi Skoutariotis

  Speelt slaapgebrek Cameron parten?

  The Huffington Post lijkt begaan met de gezondheid van de Britse premier David Cameron. Gesprekken liepen vannacht pas rond 5.30u ten einde.

  De krant is bezorgd dat slaapgebrek de premier, die maar drie uur geslapen heeft, parten zal spelen. Volgens experts die de website aan het woord laat is de premier 'niet fit om auto te rijden, laat staan om een land te besturen'.

  Lees meer.

 • Naomi Skoutariotis

  PAUZE - gesprekken om 20.00u hervat

  De Europese leiders verlaten druppelsgewijs het gebouw van de Europese Raad om zich te gaan opfrissen. Het diner gaat - onder voorbehoud - door om 20.00u.

  Het wordt waarschijnlijk (opnieuw) een lange nacht.

 • Naomi Skoutariotis

  'Engels ontbijt' wordt een laat diner

  Normaalgezien hadden de onderhandelingen vanochtend om 11.00u hervat moeten worden, met een Engels ontbijt. Dat ontbijt werd een brunch, vervolgens een lunch, een vieruurtje en wordt intussen aangekondigd als een 'Engels diner' - zonder geschat tijdstip.

  Al bestaat er natuurlijk een kans dat het Engels ontbijt nog steeds doorgaat - maar dan morgen. Naar verluidt werd diplomaten aangeraden om een nacht bij te boeken in hun hotel (zie vorige update).

  Diner of ontbijt, intussen zijn er mensen die zich 'zorgen' maken over de gezondheid van de politici. 'Baart het niemand zorgen dat Cameron al een hele dag op een lege maag onderhandelt?', vroeg iemand zich af op Twitter. Iemand anders merkt op dat de magen intussen wel moeten knorren.

 • Naomi Skoutariotis

  Einde nog lang niet in zicht

  Volgens Wall Street-journalist Valentina Pop kunnen de onderhandelingen aanslepen en werd de diplomaten geadviseerd om een nacht bij te boeken in hun hotel.

 • Naomi Skoutariotis

  'Nog enkele uren te gaan'

  Er wordt vooruitgang geboekt, maar de Poolse minister van Europese Zaken, Konrad Szymanski, wil niet te optimistisch zijn. 'Er is nog veel werk voor de boeg, we hebben zeker nog enkele uren te gaan.'

  De top wordt normaalgezien om 16.00u hervat.

 • Naomi Skoutariotis

  Nigel Farage: 'David Cameron is briljant'

  Knack.be kon de Britse euroscepticus Nigel Farage strikken voor een interview over het Britse referendum en de aanpak van de Britse premier. 'David Cameron is briljant', zei Farage daarover. 'Hij is erg theatraal.' De Brit vertelde verder dat hij niet gelooft dat een Europees akkoord het stemgedrag van de Britten zal beïnvloeden.

  Lees hier het volledige interview: 'Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zullen andere landen volgen'.

Onze partners