Guy Verhofstadt spreekt vanop podium manifestanten toe in Kiev

21/02/14 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

Guy Verhofstadt (Open VLD), fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, bezocht donderdagavond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, het centrum van de protesten tegen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij kroop er op het podium en sprak er de manifestanten toe.

Guy Verhofstadt spreekt vanop podium manifestanten toe in Kiev

Guy Verhofstadt naast popster Ruslana, een van de leiders van het protest tegen de regering-Janoekovitsj © ImageGlobe

Verhofstadt, die een kogelvrije vest droeg, zei aan de duizenden manifestanten dat 'jullie niet Europa moeten bedanken, maar omgekeerd. Het zijn jullie die de Europese normen en waarden verdedigen'. Ze bedankten hem met een stevig applaus.

Sancties

Verhofstadt is tevreden met de sancties die de EU gaat nemen tegen het regime van president Janoekovitsj. 'Alleen moest die beslissing al weken of maanden geleden genomen zijn', vindt hij.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslisten donderdag een visumban in te voeren, Oekraïense tegoeden in Europa te bevriezen en geen materiaal meer uit te voeren dat voor ordehandhaving kan worden ingezet. Technische werkgroepen bekijken nu tegen welke personen uit de entourage van Janoekovitsj die sancties gericht zullen zijn.

'De lijst van mensen moet breed genoeg zijn', vindt Verhofstadt. 'We hebben gezien hoe het gelopen is met Syrië. Er werden nu eens sancties uitgevaardigd tegen tien mensen, dan kwamen er vijf bij, later nog eens een paar... Dat heeft absoluut niet geholpen.'

Als er voldoende personen geviseerd worden, kunnen die eventueel afstand nemen van Janoekovitsj en zo een opening creëren voor een doorbraak, argumenteert Verhofstadt.

77 doden

Bij de bloedige straatgevechten tussen antiregeringsbetogers en ordetroepen in Kiev zijn de voorbije dagen minstens 77 mensen omgekomen. Het gaat om cijfers van het ministerie van Gezondheid. Er zijn 577 mensen gewond geraakt, van wie er 369 in het hospitaal zijn beland.

Het Oekraïense parlement is aan een plenaire zitting begonnen om te stemmen over een terugkeer naar de grondwet van 2004 waardoor de president minder macht krijgt. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners