Guy Verhofstadt speecht in Kiev: 'Wij moeten ú dankbaar zijn' (VIDEO)

21/02/14 om 23:39 - Bijgewerkt om 23:42

Voormalig Belgisch premier en kandidaat-EU-Commissievoorzitter Guy Verhofstadt heeft van zich laten horen in Oekraïne. Op het Onafhankelijkheidsplein sprak hij zijn steun uit voor de betogers.

Guy Verhofstadt speecht in Kiev: 'Wij moeten ú dankbaar zijn' (VIDEO)

Guy Verhofstadt spreekt de menigte op het Onafhankelijkheidsplein toe. © BELGA

Europarlementslid Guy Verhofstadt was in Oekraïne met de EU-delegatie die bemiddelde in de gesprekken tussen de regering van president Viktor Janoekovitsj en de oppositie. Dat resulteerde in een akkoord dat onder ander tot vervroegde verkiezingen moet leiden. De ex-premier nam de gelegenheid te baat om de menigte op het Onafhankelijkheidsplein toe te spreken. Dat plein was de voorbij dagen het toneel van bloedige clashes tussen betogers en de politie, waarbij naar schatting 75 mensen omkwamen.

Verhofstadt: "Ik ben heel emotioneel om hier te zin, bij de burgers die vandaag de moedigste van de wereld zijn: de Oekraïners. Ik heb vandaag veel van uw mensen gesproken die zeiden: 'Bedankt aan de Europese Unie. Maar wij verdienen uw dankbaarheid niet, wij moeten ú dankbaar zijn, want u verdedigt de Europese waarden, de Europese principes en de democratie."

Verhofstadt noemde het positief dat de EU acties onderneemt tegen de Oekraïense regering. "Vandaag besluit de Europese Unie eindelijk om een beslissende stap te zetten en te beginnen met sancties tegen het regime in Oekraïne: een visumverbod, het bevriezen van tegoeden en dat is slechts het begin. Ik zeg 'eindelijk', omdat we die beslissing al veel langer hadden moeten nemen, weken geleden."

De EU moet nog meer doen, zei Verhofstadt. "De Europese Unie moet ook een positief pakket voorbereiden voor het Oekraïense volk: een financieel pakket en ook een visumvrij inreisstelsel voor gewone burgers van de Oekraïne."

"De Europese Unie heft maar één verplichting. Dat is: achter uw zaak blijven staan. Wat we zullen doen, is dat elke week een nieuwe delegatie van de Europese unie, de Europese partijen en het Europese parlement naar deze plek zal komen tot u uw gevecht gewonnen heeft."

Onze partners