Griekse verkiezingen: weg ligt open voor overwinning Syriza

24/01/15 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

Kort voor de parlementsverkiezingen in Griekenland heeft de linkse partij Syriza de kloof met de conservatieve partij van ontslagnemend premier Antonis Samaras nog uitgediept. De economische wereld volgt de verkiezingen met argusogen.

Griekse verkiezingen: weg ligt open voor overwinning Syriza

© Reuters

In een zaterdag gepubliceerde peiling ligt de partij van Alexis Tsipras met 33,5 procent van de stemintenties zeven procent voor op de conservatieven (26,5 pct). Vrijdag hadden peilingen die voorsprong op zes procent gehouden.

Schuldkwijtschelding

Syriza dankt haar succes aan haar verzet tegen de zware saneringen en economische hervormingen die Athene van de eurolanden en het IMF moest uitvoeren, in ruil voor 240 miljard euro financiële steun die het euroland voor het bankroet behoedde. Als Tsipras de verkiezingen wint, zal hij evenwel snel met de schuldeisers van Griekenland rond de tafel moeten zitten. Het lopende Europese steunprogramma verstrijkt immers eind februari en Syriza stuurt aan op een kwijtschelding van een deel van de kolossale Griekse staatsschuld van 175 procent van het bbp.

Tsipras erkent dat de gesprekken "niet makkelijk" worden. Eind februari is volgens hem echter niet de deadline voor een nieuwe deal, wel juli. Pas dan komt Griekenland in aanmerking om deel te nemen aan het donderdag aangekondigde QE-programma van de ECB, merkte Tsipras op. De ECB gaat vanaf maart massaal overheidsobligaties inkopen om de economie te stimuleren en de inflatie op te krikken.

Geen draagvlak

Op een schuldkwijtschelding hoeft Tsipras niet te veel te hopen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem meldde vrijdag nog dat daarvoor geen draagvlak bestaat onder de ministers van Financiën. Waarnemers gaan veeleer uit van maatregelen die de interestbetalingen op schulden verlichten, zoals een verdere verlenging van de looptijden van leningen en een verdere verlagingen van interestvoeten.

Maandag bespreken de ministers van Financiën van de eurolanden het Griekse verkiezingsresultaat en de weg voorwaarts. In afwachting van het aantreden van een nieuwe regering worden echter nog geen beslissingen verwacht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners