Griekse oppositie kan en wil nieuwe verkiezingen verhinderen

Vangelis Meimarakis © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde zijn ontslag en vervroegde verkiezingen aan, maar het is nog niet helemaal zeker of die verkiezingen er ook komen.

Als een regering binnen het jaar na de verkiezingen (in dit geval januari 2015, nvdr.) aftreedt, zo schrijft de Griekse grondwet voor, dan mag de tweede grootste partij proberen een regering te vormen. Dat is de conservatieve oppositiepartij Nea Demokratia (Nieuwe Democratie). De interim-voorzitter van ND, Vangelis Meimarakis, liet al weten dat hij gebruik wil maken van dat recht en een minderheidsregering wil vormen. Hij krijgt daarvoor drie dagen de tijd.

‘We zullen alle mogelijkheden onderzoeken om ervoor te zorgen dat verkiezingen de laatste optie zijn en niet de eerste, zoals Tsipras wil,’ zei Meimarakis volgens de krant Ekathimerini. Hij kondigt aan te zullen spreken met alle oppositieleiders, dus onder andere met het socialistische PASOK maar ook met het extreemrechtse Gouden Dageraad.

Slaagt ND er niet in een minderheidsregering te vormen, dan kunnen ook andere oppositiepartijen gebruik maken van dat grondwettelijk recht. Op die manier kan de vooropgestelde datum van 20 september voor nieuwe verkiezingen alvast opschuiven.

Beredeneerde gok

De kans lijkt echter bijzonder klein dat de oppositie erin slaagt een regering met voldoende steun op de been te brengen, zei VRT-correspondent Bruno Tersago vanuit Athene op Radio 1. ‘ND heeft nog geen echte nieuwe leider, PASOK hangt nog altijd in de touwen, van To Potami is nog niet echt duidelijk waar ze voor staan en Gouden Dageraad hangt een rechtszaak boven het hoofd. Het ziet er dus naar uit dat we naar nieuwe verkiezingen gaan.’

De zet van Tsipras wordt dan ook als een beredeneerde gok beschouwd. Tersago: ‘Tsipras weet dat de andere partijen niet echt een vuist kunnen maken. De kans is ook groot dat hij de verkiezingen wint: hij is nog altijd de populairste politicus en hij kan op zijn palmares schrijven dat het land weer wat extra ademruimte heeft en nog steeds in de eurozone zit.’

‘Tegelijkertijd neemt hij zijn tegenstanders binnen zijn eigen Syrizablok op snelheid. De extreemlinkse vleugel is helemaal niet akkoord met de gang van zaken en dreigt zich af te scheuren, maar een maand is waarschijnlijk te kort om alles te regelen.’

De ‘gewone’ Griek heeft alvast weinig zin in nieuwe verkiezingen, merkt Tersago. ‘De mensen vinden ook dat het geen verkiezingen zijn waarin ze hun wil kunnen uitspreken, maar dat het tactische verkiezingen zijn. Ze zien het nut er dus niet van in’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content