‘Griekenland wierf 70.000 nieuwe ambtenaren aan’

© Reuters

Griekenland heeft een akkoord met de Europese Unie en het IMF geschonden door in 2010 en 2011 zowat 70.000 nieuwe ambtenaren aan te werven.

“Terwijl de regering wetten doorvoerde die het aantal ambtenaren terugdrongen, liet ze er langs het raam weer binnenkomen”, zo citeert de Griekse krant To Vima een anoniem lid van de trojka van geldschieters aan Griekenland – de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Het blad kon naar eigen zeggen ook documenten van de trojka inkijken.

Vacatures onmiddellijk opnieuw ingevuld
De aanwerving van 70.000 nieuwe ambtenaren is bovendien niet alles. Zo zouden 12.000 anderen ook zijn aangenomen in lokale gemeenschappen, terwijl tegelijkertijd een besparende fusie van lokale besturen aan de gang was.

Uit een rapport van de interim-minister van Financiën, George Zannias, blijkt dat er nog steeds – onveranderd – 692.000 ambtenaren aan de slag zijn, terwijl in 2010 toch 53.000 functionarissen met pensioen gingen. De vacatures werden dus onmiddellijk opnieuw ingevuld.

Het jaar nadien vertrokken er 40.000 mensen, terwijl de netto-reductie bleef steken op 24.000, aldus nog To Vima. In 2011 had Griekenland nochtans beloofd om slechts 1 ambtenaar per 5 vertrekkende ambtenaren aan te werven. Toch werden meer dan 16.000 mensen aangenomen in plaats van de toegestane 8.000, aldus To Vima.

Geduld aan het verliezen
De trojka zal binnenkort een audit over de situatie in Griekenland uitvoeren, nadat Athene gevraagd had het bezuinigingsplan dat in februari overeengekomen werd, te heronderhandelen.

De conservatieve leider Antonis Samaras won de verkiezingen op 17 juni en vormde een coalitieregering die het besparingsplan wil herbekijken dat Griekenland opgelegd kreeg in ruil voor hulp ter waarde van 130 miljard euro.

De rest van de eurozone lijkt intussen zijn geduld wat te verliezen met de Grieken. Slagen die er niet in hun schuld en begrotingstekort terug te dringen, dan vindt 78 procent van de Duitse en 65 procent van de Franse respondenten in een grootschalige peiling dat Griekenland uit de eurozone gezet moet worden. Opvallend is dat ook in Spanje en Italië – eveneens in zwaar weer – respectievelijk 49 en 51 procent die piste aanhangen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content