Godsdienstvrijheid wereldwijd achteruit, Iran gaat erop vooruit

03/11/14 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:13

In 60 procent van de landen wereldwijd wordt godsdienstvrijheid beknot. Overal gaat de vrijheid van geloof achteruit, enkel in Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Cuba, Qatar, Zimbabwe en Taiwan gaat die erop vooruit. Ook België wordt aan de kaak gesteld.

Godsdienstvrijheid wereldwijd achteruit, Iran gaat erop vooruit

Een toegewijde hindoe bidt tijdens 'Dashain', het grootste religieuze festival binnen het hindoeïsme. © Reuters

De godsdienstvrijheid wordt in 60 procent van de landen wereldwijd belemmerd en gaat er steeds sterker op achteruit. Dat blijkt uit het rapport 'Vrijheid van Godsdienst in de Wereld 2014' van de katholieke organisatie Kerk in Nood over de ontwikkelingen de afgelopen twee jaar.

In 55 landen is de godsdienstvrijheid beperkt. Slechts in 6 van de 196 landen - Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Cuba, Qatar, Zimbabwe en Taiwan - ging de godsdienstvrijheid erop vooruit. Maar in 4 van die landen kennen een of meer geloofsgroepen nog steeds een 'hoog' of 'gemiddeld' niveau van vervolging of discriminatie. In 20 landen is er 'hoge intolerantie'.

Het rapport slaat op alle godsdiensten. Het beklemtoont dat christenen de meest vervolgde religieuze minderheid zijn. Wat België betreft, gewaagt het document onder meer van een rapport van Amnesty International dat discriminatie van moslims aan de kaak stelde en een 'reeks gewelddaden, in het bijzonder tegen katholieken' en de bloedige schietpartij in het Joods Museum in Brussel. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners