'Geweld Boko Haram heeft 800.000 kinderen op de vlucht gedreven'

13/04/15 om 07:50 - Bijgewerkt om 07:50

In het noordoosten van Nigeria hebben in totaal al zowat 800.000 kinderen hun huis moeten ontvluchten door het geweld van de islamistische terreurgroep Boko Haram. Dat blijkt uit cijfers van Unicef.

'Geweld Boko Haram heeft 800.000 kinderen op de vlucht gedreven'

Een Nigeriaanse jongen op de vlucht voor Boko Haram tijdens een therapeutische sessie van Unicef, in een vluchtelingenkamp nabij Baga Sola. © Belga

In het noordoosten van Nigeria hebben in totaal al zowat 800.000 kinderen hun huis moeten ontvluchten om te ontsnappen aan het geweld van de islamistische terreurgroep Boko Haram. Dat blijkt uit cijfers die Unicef maandag heeft bekendgemaakt.

Het aantal kindvluchtelingen is op een jaar tijd meer dan verdubbeld, aldus het VN-kinderfonds.

De meeste kinderen bevinden zich nu elders in Nigeria of zijn naar Tsjaad, Niger of Kameroen gevlucht. "Talloze meisjes en jongens in Nigeria zijn verdwenen. Ze zijn ontvoerd, gerekruteerd door gewapende groepen, aangevallen of gedwongen om te vluchten voor het geweld," zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur van Unicef voor West- en Centraal-Afrika.

Het rapport van Unicef komt er één jaar nadat Boko Haram in Chibok 276 schoolmeisjes ontvoerde, een daad die wereldwijd tot verontwaardiging leidde. Vandaag zijn nog altijd meer dan 200 van die meisjes vermist. Fontaine benadrukt die ontvoering slecht een van de vele tragedies is die zich regelmatig voordoen in de regio.

Lees meer over:

Onze partners