'Gevangenen plegen collectief zelfmoord', minstens 17 doden in Venezuela

27/11/14 om 05:51 - Bijgewerkt om 06:28

Minstens 17, wellicht 21 gevangenen kwamen om het leven in een Venezolaanse gevangenis. Ze pleegden, volgens een mensenrechtenorganisatie, collectief zelfmoord uit protest tegen hun leefomstandigheden. Meer dan 140 anderen vertonen vergiftigingsverschijnselen.

'Gevangenen plegen collectief zelfmoord', minstens 17 doden in Venezuela

Met drie op een baar: volgens Venezuelan Prisons Watch waren de gedetineerden onder meer de overbevolking zat © Belga

Politiebronnen spreken van 17 bevestigde overlijdens, de ngo Venezuelan Prisons Watch zegt dat er elders nog 4 gedetineerden overleden zijn.

De zelfmoordactie gebeurde in de Uribana-gevangenis, in het zuidwesten van Venezuela. Dinsdag gingen de gedetineerden in hongerstaking om te protesteren tegen de onmenselijke behandeling en tegen het systematisch fnuiken van hun rechten door cipiers. Minstens 17 van hen bleken een dag later dood. Volgens de minister van Gevangeniswezen Iris Varela was hun overlijden het gevolg van "het ongecontroleerd innemen van medicijnen", onder meer van antibiotica, middelen tegen epilepsie en hoge bloeddruk, vermengd met alcohol.

Muiterij

Volgens Venezuelan Prisons Watch zijn de gevangenen beginnen te muiten en konden ze de ziekenboeg bezetten. Daar hebben ze alle mogelijke pillen ingenomen en zelfmoord gepleegd.

Regeringsbronnen hadden het eerst over 13 overlijden en 145 gevallen van vergiftiging, waarna de politie preciseerde dat er 17 gevangenen overleden waren.

Volgens Venezuelan Prisons Watch zijn daarnaast 4 gevangenen die overgebracht werden uit Uribana in hun nieuwe gevangenis overleden.

3 gevangenen per plaats

In augustus had Venezuelan Prisons Watch een rapport gepubliceerd over de lamentabele situatie van gevangenen in het land. De gevangenissen zitten overvol, de hygiëne is hemeltergend en het geweld ongezien. In de eerste helft van 2014 kwamen 150 gevangenen door geweld om het leven.

Volgens dat rapport telde Venezuela eind juni 55.007 gevangenen voor 19.000 gevangenisplaatsen, ongeveer 3 gevangenen per bed. De meeste gevangenen zijn opgesloten in afwachting van hun proces.

In de Uribana-gevangenis kwam het geregeld tot incidenten. Begin 2013 werden tijdens een opstand ettelijke gevangenen gedood.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners