Gestrande vluchtelingen aan Macedonische grens naaien hun mond dicht

23/11/15 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:27

Minstens vijf vluchtelingen die gestrand zijn aan de Grieks-Macedonische grens hebben uit protest hun mond dichtgenaaid. Honderden anderen staan in bloot bovenlijf in de koude. Ze eisen toegang tot Macedonië dat enkel nog vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan wil opvangen.

Gestrande vluchtelingen aan Macedonische grens naaien hun mond dicht

Een Iraanse migrant heeft zijn lippen dichtgenaaid © REUTERS

Asielzoekers uit andere landen worden tegengehouden aan de grens. Balkanland Macedonië is na Griekenland het eerste transitland voor de vluchtelingen die op weg zijn naar Europa. De meesten van hen komen aan in boten uit Turkije en landen na de vaak levensgevaarlijke overtocht op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Van daar trekken ze naar het Griekse vasteland en daarna naar Macedonië.

Vluchtelingen uit Pakistan, Bangladesh, Iran en Afrika mogen het land echter niet meer binnen. Duizenden van hen verblijven momenteel in een vluchtelingenkamp bij Idomeni, aan de Griekse kant van de grens, aldus activisten. Velen van hen proberen in boten hun reis alsnog voort te zetten.

Vergeten

Ondertussen zitten al meer dan 700 vluchtelingen uit Aziatische en Afrikaanse landen vast aan de Grieks-Macedonische grens. Het zijn vooral asiezoekers uit Pakistan, Soedan, Congo, Marokko en Bangladesh die niet verder geraken, omdat die nu als 'economische vluchtelingen' worden bestempeld. Dat begrip bestaat echter niet in het humanitair volkenrecht. Elke asielzoeker heeft het recht om zijn redenen te laten onderzoeken.

Langs de Griekse kant van de grens in Idomeni vormt zich al een lange rij wachtenden. De gestranden moeten voor het overgrote deel in open lucht slapen, melden activisten op de Facebookpagina "Forgotten in Idomeni". De mensen krijgen steeds meer te maken met winterse weersomstandigheden.

Honderdduizenden vluchtelingen zijn dit jaar al over de zogeheten Balkanroute naar Europa gekomen. De meesten van hen steken vanuit Turkije in gammele bootjes de oostelijke Egeïsche Zee over. Ze arriveren op Griekse eilanden en vertrekken van daaruit naar de Macedonische grens.

(Belga/MVM)

Onze partners