Gelynchte vrouw in Kaboel: rechtbank vernietigt doodstraffen voor vier beklaagden

02/07/15 om 08:38 - Bijgewerkt om 08:38

Een Afghaanse rechtbank heeft in beroep de doodstraffen geannuleerd voor vier mannen die betrokken waren bij de lynchpartij van een onschuldige vrouw. De man die opriep tot de lynchpartij, is vrijgesproken.

Gelynchte vrouw in Kaboel: rechtbank vernietigt doodstraffen voor vier beklaagden

Protest in Kaboel © Belga Image

De 27-jarige Farkhunda was in maart door een groep moslims aangevallen voor de Shah-Do Shamshiramoskee in de hoofdstad Kaboel. Ze werd doodgestenigd en haar lijk achter een wagen gesleept en in brand gestoken. De vrouw werd er - valselijk, zo bleek - van beschuldigd dat ze een koran in brand had gestoken.

De politie arresteerde 13 verdachten, onder wie een moellah die de mensen had opgeroepen te vrouw te straffen. Acht mensen kregen gevangenisstraffen, vier andere werden veroordeeld tot de doodstraf maar zien die nu dus geannuleerd. De man die opriep tot de lynchpartij, is vrijgesproken. Dat meldt de BBC.

Vrouwenrechtenactivisten reageren woedend. Tegenover de Britse zender in Kaboel noemde Wasjima Frogh het hele proces een voorbeeld van onrechtvaardigheid. 'Dit bewijst dat niet alleen de taliban, maar het hele Afghaanse systeem vrouwen onderdrukt,' zei ze. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners