Gelijkheid tussen man en vrouw voor het eerst opgenomen in Tunesische grondwet

06/01/14 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

In Tunesië is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen (citoyens en citoyennes) opgenomen in de nieuwe grondwet. Het gaat om een primeur voor de Arabische wereld.

Gelijkheid tussen man en vrouw voor het eerst opgenomen in Tunesische grondwet

Vrouwen in Tunesië © Reuters

De Tunesische grondwetgevende vergadering heeft een grondwetsartikel goedgekeurd dat voor de eerste keer in het land de gelijkheid "zonder discriminatie" bij de Tunesische burgers invoert. Al vinden mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International de formulering te beperkt.

Discriminatie

"Alle burgers ("les citoyens et les citoyennes", red.) hebben dezelfde rechten en dezelfde plichten. Ze zijn gelijk voor de wet zonder enige discriminatie", klinkt het in artikel 20 van het grondwetsvoorstel, dat goedgekeurd werd door 159 van de 169 leden van de grondwetgevende vergadering.

Op dat artikel kwam echter kritiek van Human Rights Watch en Amnesty International, die campagne voerden voor gelijkheid tussen man en vrouw, en de in Tunesië gebruikte formule te beperkend vond.

"Artikel 20 moet verduidelijken dat discriminatie, directe en indirecte, op basis van ras, kleur, geslacht, taal, religie, politieke mening of andere, nationale of sociale oorsprong, eigendom, geboorte of elke andere situatie verboden is", klonk het in een persbericht van de organisaties.

3 jaar nadat Ben Ali werd verdreven

Over artikel 45, dat de kwestie van de vrouwenrechten behandelt, moet de vergadering nog spreken. Dat artikel bespreekt de bescherming door de staat van de vrouwenrechten en "gelijke kansen voor man en vrouw".

De nieuwe grondwet zou klaar moeten zijn tegen 14 januari. Dan is het exact drie jaar geleden dat president Ben Ali werd verdreven.

Gelijkheid tussen man en vrouw vastgesteld in de grondwet, is een primeur voor Arabische landen. Tunesië is het Arabische land dat het meeste rechten toekent aan vrouwen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners