Geen Russische adoptiekinderen voor landen met homohuwelijk

14/02/14 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Vrijgezellen - hetero of homo - die in een land wonen waar het homohuwelijk legaal is, mogen geen Russische kinderen meer adopteren.

Geen Russische adoptiekinderen voor landen met homohuwelijk

© Reuters

In Rusland werd een wet gestemd die vrijgezellen verbiedt Russische kinderen te adopteren, als ze in een land wonen waar het homohuwelijk legaal is. De wet werd goedgekeurd tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji die het nieuws al vaker haalden door de houding van Rusland tegenover homoseksuelen.

Het is de zoveelste wet in het land die de vijandigheid tegenover homoseksuelen of 'Westerse tolerantie' in Rusland onderstreept.

Homopropaganda

In juli 2013 werd al een wet gestemd die koppels van hetzelfde geslacht adoptie uit Rusland verbood. De nieuwe regeling vult die wet aan als amendement en werd, nadat eerste minister Dimitri Medvedev ze ondertekende, op de overheidswebsite geplaatst.

Amerikanen zullen geen verschil merken. In 2012 werd hen al, ongeacht hun burgerlijke staat of seksuele geaardheid, verboden kinderen uit Rusland te adopteren.

Andere wetten verbieden het blootstellen van kinderen aan zogenaamde 'homopropaganda'. In theorie zorgt die wet ervoor dat iedereen die zegt dat hij homoseksueel is of openlijk homorechten steunt, gearresteerd kan worden.

Traditionele waarden

De wetten moeten de Russische traditionele waarden bevorderen. De nadruk op die traditionele waarden is vergroot sinds Vladimir Poetin opnieuw aantrad als president van Rusland, na vier jaar eerste minister te zijn geweest.

Mensenrechtenorganisaties menen dat de wet tegen 'homopropaganda' anti-homogevoelens heeft versterkt in het land. De organisaties verwijten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) er ook van de Winterspelen te organiseren in een land dat zich steeds vijandiger opstelt tegenover homoseksuelen.

Voor de aanvang van de Spelen zei Poetin nog dat homoseksuelen welkom zijn op de Winterspelen in Sotsji, zolang ze de kinderen met rust laten. Het IOC benadrukte dat niemand gediscrimineerd wordt en dat politiek en sport gescheiden moeten blijven.

Lees meer over:

Onze partners