G20 van start: Cameron heeft 'nieuw bewijs' tegen Assad voor gifgas

05/09/13 om 17:13 - Bijgewerkt om 19:59

Bij de start van de G20 domineert de escalerende situatie in Syrië: de Britse premier David Cameron zegt nieuw bewijs te hebben dat Bashar Al-Assad de gifgasaanval uitvoerde en Vladimir Poetin stelt voor Syrië op de agenda te plaatsen.

G20 van start: Cameron heeft 'nieuw bewijs' tegen Assad voor gifgas

De Russische president Vladimir Poetin verwelkomt zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama bij de start van de G20-top in Sint-Petersburg, 05 september 2013. © IMAGEGLOBE

Groot-Brittannië heeft 'toenemend' bewijs dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt. Dat zei de Britse premier David Cameron aan de BBC tijdens de G20-top in Sint-Petersburg.

'We hebben net enkele stalen onderzocht uit Damascus in het laboratorium van (het wetenschappelijke militaire centrum, nvdr) Porton Down in Groot-Brittannië', zei Cameron. 'Ze tonen eens te meer aan dat chemische wapens gebruikt zijn in een buitenwijk van Damascus op 21 augustus.'

Het bewijs tegen Assad 'neemt almaar toe', zei Cameron nog.

Poetin ontvangt wereldleiders

De Russische president Vladimir Poetin heeft de leiders van de grootste economische machten verwelkomd aan het Paleis van Constantijn, even buiten Sint-Petersburg, voor gesprekken over de wereldeconomie.

Zwarte voertuigen brachten de wereldleiders naar de ingang van het paleis, waar Poetin hen groette met een handdruk en er geposeerd werd voor de foto. Velen lachten en leken de mooie omgeving te becommentariëren.

Spanningen over het conflict in Syrië waren niettemin merkbaar. De Franse president François Hollande, de voornaamste bondgenoot van de VS inzake Syrië nadat het Britse parlement tegen een interventie stemde, gaf Poetin enkel een hoofdknik en een korte handdruk.

Poetin zette de Syrische kwestie, die de facto al de G20-top beheerste, alvast ook officieel op de agenda. Hij stelde voor om erover te discussiëren tijdens een diner. "Sommige deelnemers vroegen de tijd en de mogelijkheid te geven om andere zeer dringende internationale politieke kwesties te bespreken, met name de situatie in Syrië", zei Poetin.

Obama ziet Poetin vermoedelijk in marge van topontmoeting

De Amerikaanse president zal zijn Russische ambtgenoot waarschijnlijk ontmoeten voor een informeel gesprek, in de marge van de G20-top. Dat zei Ben Rhodes, de vice-veiligheidsadviseur van Obama, tegenover journalisten gezegd tijdens de vlucht naar Sint-Petersburg. Er waren voor Poetins voorstel geen plannen voor een formele ontmoeting.

Centraal thema van het informele onderonsje zou dan wellicht de militaire actie zijn die de Verenigde Staten tegen Syrië plannen. Poetin is een heftig tegenstander van zo'n actie.

Obama en Poetin hebben in de marge van de tweedaagse topontmoeting zeker de mogelijkheid voor "interacties", aldus Rhodes. Obama stelt de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de gifgasaanval van 21 augustus in de buitenwijken van Damascus. Daarbij vielen volgens de Syrische rebellen meer dan 1.400 doden. Poetin doet die beschuldigingen af van 'onzin', omdat volgens hem Assad helemaal niets te winnen heeft bij zo'n aanval.

Europese leiders willen zo snel mogelijk rapport VN-wapeninspecteurs over Syrië

De Europese Unie wil ondertussen dat de VN-wapeninspecteurs "zo snel mogelijk" een rapport publiceren over hun onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Dat heeft Europese Raad-voorzitter Herman Van Rompuy gezegd voor aanvang van de G20-top in Sint-Petersburg. De Belg beklemtoonde nogmaals dat het conflict in Syrië niet met militaire middelen kan opgelost worden.

"Er bestaat geen militaire oplossing voor het Syrische conflict. Enkel een politieke oplossing kan een einde maken aan het verschrikkelijke bloedvergieten, de ernstige schendingen van de mensenrechten en de verstrekkende vernietiging van Syrië", zo verklaarde Van Rompuy.

Van Rompuy hamerde erop dat er snel werk moet gemaakt worden van een nieuwe vredesconferentie voor Syrië, de zogeheten Genève II-conferentie. Hij beklemtoonde alvast dat de Europese Unie alle noodzakelijke inspanningen wil leveren in de zoektocht naar een politieke oplossing.

VN lobbyen actief voor vredesconferentie

De Verenigde Naties zijn intussen zeer actief in Sint-Petersburg. Zo is ook speciaal gezant Lakhdar Brahimi ter plaatse aangekomen om steun te zoeken voor de organisatie van een nieuwe vredesconferentie, die tot een politieke oplossing voor het conflict moet leiden.

Onze partners