Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Salman Rushdie wordt weer vogelvrij verklaard, maar een politieke reactie blijft uit. Tijd om minder lafhartig met religie om te springen.

Het jachtseizoen is weer geopend. Na een pauze mag er weer op Salman Rushdie geschoten worden. De beloning is niet min: 600.000 dollar, een jachttrofee die sarcastisch genoeg deels door de Iraanse staatsmedia wordt gesponsord. Qua wrok kan het tellen, bijna dertig jaar na het verschijnen van De Duivelsverzen. Daarin haalt Rushdie de legende aan dat Mohammed in een moment van zwakte de duivel had toegestaan hem enkele Koranverzen in te fluisteren. Dat Rushdie een bordeel opvoerde waarin de dames van plezier toevallig dezelfde namen hadden als de vrouwen van Mohammed, daar kon ayatollah Khomeini ook niet om lachen. Door zijn fatwa moest Rushdie jarenlang onderduiken en iedereen die meehielp aan de verspreiding van de roman werd vogelvrij verklaard. Zijn Japanse vertaler werd doodgestoken, zijn Noorse uitgever kreeg drie kogels in de rug.

Rushdie mag schrijven wat hij wil, dat heet vrijheid van meningsuiting, maar je zult in de rand van het debat – zie Charlie Hebdo – altijd het waarschuwende vingertje vinden: dat hij het er zelf naar gemaakt heeft, dat je in deze brandbare tijden niet zomaar Allah en de profeet mag beledigen.

Fuck élke religie die beweert dat een belediging aan haar adres een mensenleven waard is. Hoe moeilijk kan het zijn om moord onvoorwaardelijk af te keuren? Toch blijft een strenge politieke reactie uit. Sinds januari zijn de relaties met Iran aan het ontdooien, zoals dat in diplomatieke termen heet, wat vooral betekent dat de oliekraan weer open mag. Prompt werd president Hassan Rohani ontvangen in Italië, maar niet dan nadat ze hun kunstschatten afgedekt hadden, want stel je voor dat Rohani een blote piemel of tiet onder ogen zou krijgen. Gênant, die schaamte voor ons cultureel erfgoed.

Ook in Europa bezondigt de georganiseerde religie zich aan censuurdrift. Een katholieke organisatie kreeg een Franse rechter zover dat hij de exploitatievergunning van Antichrist, de schitterende film van Lars von Trier, introk. De film mag zelfs op tv niet meer vertoond worden. Het is hemeltergend dat we in een seculiere maatschappij dergelijke inmenging toestaan. Organisaties die homo- en vrouwenhaat promoten, mogen dat net wegens het recht op vrije meningsuiting. Wrang ook dat een instelling die haar bestaansrecht baseert op een fictioneel boek erin slaagt andere fictiewerken te laten verbieden. Misschien wordt het tijd dat we religie terugdringen in de persoonlijke levenssfeer en staatssteun voor dergelijke schadelijke hobby’s afbouwen.

Tot dan moeten we met zijn allen massaal De Duivelsverzen herlezen. Briljant boek trouwens, én grappig.

Roderik Six

Fuck élke religie die beweert dat een belediging aan haar adres een mensenleven waard is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content